Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se rekordpubliken i Minnesota. Foto: Bally Sports

Världsrekordet krossades av nya hockeyligan PWHL

Uppdaterad
Publicerad

Knappt en vecka gammal – redan två världsrekord.

Den nya hockeyligan PWHL tar över i Nordamerika och sätter nya rekord för antal åskådare för en professionell damhockeymatch, senast under lördagen i Minnesota.

– Det var känslosamt, säger Minnesotas general manager, Natalie Darwitz.

På nyårsdagen spelades den allra första matchen i Professional Womens Hockey League, PWHL. Ligan som är tänkt att bli damernas version av NHL.

I tisdags var det 8 318 personer som såg matchen mellan Ottawa och Montreal, vilket var nytt världsrekord. Men på lördagen krossades rekordet när 13 316 åskådare såg hemmalaget Minnesota vinna med 3-0 mot Montreal. Matchen spelades i NHL-laget Minnesota Wilds hemmaarena, Xcel Energy Center, vars maximala kapacitet är 20 554 åskådare.

Hockeygalna delstaten Minnesota kallas för just ”the State of Hockey” och PWHL-laget Minnesotas general manager Natalie Darwitz är stolt över att vara delaktig i det nya världsrekordet.

– Jag visste att våra fans skulle stötta oss, men i dag har de tagit det till en helt ny nivå. Jag har haft många fantastiska hockeyupplevelser i Minnesota under min karriär och att uppleva det här med en rekordpublik i dag var känslosamt och hamnar nära toppen av min lista, säger Darwitz, som även har en spelarkarriär bakom sig.

Slagit svenska rekordet

Just Minnesota har inlett PWHL-säsongen med att vinna sina två första matcher. Framför rekordpubliken under lördagen stod Grace Zumwinkle för tre mål i 3–0-vinsten.

Innan PWHL klev in i leken var världsrekordet från den sjunde och avgörande SM-guldmatchen i Gävle mellan Brynäs och Luleå 2022. Då vann Luleå guldet framför 7 765 åskådare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.