Johan Hemlin. Foto: Bildbyrån

Svensk ishockey får mer pengar – skriver nytt avtal med NHL

Uppdaterad
Publicerad

Svenska ishockeyförbundet och SHL har tillsammans med NHL kommit överens om ett nytt avtal.

Ett avtal som man från svenskt håll gläds över.

– Ett jättebra avtal, det ger svensk ishockey en bra plattform att arbeta vidare ifrån, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till SVT Sport.

Under tisdagseftermiddagen kom nyheten om att svenska ishockeyförbundet och NHL skriver nytt avtal som reglerar ersättningen för de svenska spelare som åker till Nordamerika och NHL.

Det nya avtalet sträcker sig i åtta år och börjar gälla från säsongen 2022/2023.

– SHL och svensk ishockey håller en väldigt stark nivå internationellt, detta ser vi bland annat i antalet svenska spelare i NHL. Klubbarna i SHL och övriga ligor i fostrar många svenska talanger och det nya avtalet blir viktigt i att säkerställa den fortsatta utvecklingen, säger Johan Hemlin i ett uttalande på SHL:s hemsida.

En stor ökning gentemot tidigare

Avtalet innebär att svensk hockey får 381 000 dollar per spelarevarav 20 000 dollar för spelare som draftas och 35 000 dollar förspelare som draftas i förstarundan går direkt till svenskaishockeyförbundet. Resterande summa går till svenska klubbarna.

Johan Hemlin förklarar att avtalet innebär en ökning med 600 000 svenska kronor. Efter de första fyra åren kommer summan ytterligare att utökas.

MER SHL: Stort bråk efter slutsignal – alla spelare på isen (5/4)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.