Theodor Lennström (i mitten) och Tre Kronor jublar under matchen mot Finland. Förbundskaptenen Sam Hallam har fått en kanonstart på sitt nya jobb.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Theodor Lennström (i mitten) och Tre Kronor jublar under matchen mot Finland. Förbundskaptenen Sam Hallam har fått en kanonstart på sitt nya jobb. Foto: Bildbyrån

Tre Kronor slog Finland – tredje raka turneringssegern

Uppdaterad
Publicerad

Tre turneringar och tre förstaplatser – Sam Hallam har fått en lysande start som förbundskapten för Tre Kronor.

Segern i hemmaturneringen i Malmö Arena säkrades via 3-1 mot ärkerivalen Finland.

– Det kan inte bli bättre än så här, säger Theodor Lennström, som gjorde sitt första landslagsmål, till SVT Sport.

I november vann Tre Kronor Karjalaturneringen i Finland och i december blev det en förstaplats i Swiss Hockey Games i Schweiz. Den tredje turneringssegern för nye förbundskaptenen Sam Hallam och Blågult säkrades på hemmaplan i Malmö arena inför 9 327 åskådare.

Visserligen förlorade Sverige öppningsmatchen mot Tjeckien (1–2 efter förlängning), men via 2–0 mot Schweiz och 3–1 mot Finland på söndagen tar Blågult hem Beijer Hockey Games.

Mäktigt slagskott

Två måldebutanter visade vägen med varsitt kanonskott.

Färjestads backstjärna Theodor Lennström öser in mål i SHL (tolv hittills) den här säsongen – nu vet han hur det känns att näta även i landslagströjan. Knappt tolv minuter in på matchen skickade 28-åringen in ett mäktigt slagskott i numerärt överläge.

– Jag har tränat lite på den där de senaste dagarna så det var skönt att se den gå in. Det var en riktig pärla. Och att få göra första landslagsmålet på hemmaplan är en otrolig känsla, säger han till SVT Sport efteråt.

Målet kom i hans åttonde landskamp – Lennström gjorde debut i Tre Kronor under OS i Peking förra året när Sverige blev fyra.

Känns det som att du har stärkt aktierna inför VM?

– Det har känts bättre ju längre turneringen har gått och i dag gjorde jag en riktigt bra match som resten av laget så ja, absolut.

Lekte ishockey

I den andra perioden kom måldebut nummer två när Sverige lekte ishockey offensivt. Knappt två minuter in dundrade Växjöbacken Hardy Häman Aktell in 2–0 med ett slagskott i sin femte landskamp.

Drygt sju minuter senare var det återigen utökat. Då lyfte Rögleforwarden Anton Bengtsson in 3–0-pucken bakom Finlands målvakt Juha Jatkola.

Den tredje perioden var inte lika underhållande för publiken, vilket skottstatistiken vittnar om. Finland vann skotten mot mål med 6–2 – ett av dem gick i mål. I absolut sista sekund fick Frölundamålvakten Lars Johansson släppa in ett finländskt tröstmål.

Det var av akademisk betydelse. Sverige vann med 3–1 och tog hand om förstaplatsen i hemmaturneringen före just Finland.

– Otroligt att få vinna på hemmaplan och framför fansen här i dag. Det var mäktigt att få spela inför dem.

Beijer Hockey Games

Sverige logo

Sverige

3 - 1

Finland logo

Finland

1-0, 2-0, 0-1
Malmö
Publik: 9327

Fakta: Tre Kronors facit

Resultaten för Sveriges herrlandslag i ishockey i Euro Hockey Tour-turneringar denna säsong:

+ Beijer Hockey Games (9–12 februari)

Placering: Etta.

Matcher: Tjeckien 1–2 efter förlängning, Schweiz 2–0, Finland 3–1.

+ Swiss Hockey Games (15–18 december)

Placering: Etta.

Matcher: Schweiz 3–2 efter förlängning, Finland 4–3 efter straffar, Tjeckien 4–0.

+ Karjalaturneringen (10–13 november)

Placering: Etta.

Matcher: Tjeckien 4–1, Schweiz 3–2 efter förlängning, Finland 1–4.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.