Sverige OS-laddar på rink med udda mått

Uppdaterad
Publicerad

I den skånska byn Jonstorp har Damkronorna idag kommit gång med träning efter en dags karrantän. Valet av en ishall på landsbygden har en naturlig förklaring. Rinken i Jonstorp är fyra meter smalare än standardstorleken och lika stor som den rink laget kommer spela på under OS i Peking.

– Det är positivt att få känna på det på förhand, säger nyckelspelaren Emma Nordin till SVT Sport.

Experten Maria Rooth ser en taktisk fördel i att spelarna får träna på den lilla rinken.

– Det är bra. Det är stor skillnad på liten och stor rink, framförallt för backar och målvakter. Just för målvakterna handlar det om att hitta vinklar och annat som blir annorlunda mot en större rink. Det gör till viss del en skillnad men det är inte superstort. Jag tror att just nu är det framförallt viktigt att gruppen kommer ihop och att man ser fram emot äventyret, säger SVT Sports expert Maria Rooth.

Damkronorna

Halva truppen tränade

För att minimera smittspridningen tränade halva truppen på förmiddagen och den andra halvan senare under dagen.

Under förmiddagen tränade bland andra målvakten Emma Söderberg som Rooth tror blir en av dem som kommer behöva ta ett extra stort ansvar i Sara Grahns frånvaro.

– Det är klart att det är stora tapp. Andra spelare som inte tidigare hade den rollen får steppa upp betydligt mer än tidigare, säger Maria Rooth, en uppgift Söderberg är villig att axla.

– Nu får vi andra målvakter fylla den luckan och fylla tomrummet. Sara är den som haft mest rutin men nu får vi yngre chansen att steppa upp också, säger Söderberg som spelar på universitetsnivå i USA och van vid den mindre rinken.

– För mig blir det inte jättestor skillnad och det är positivt inför Peking att förbereda oss på den här mindre rinken redan nu, säger Söderberg.

”Den mindre rinken har betydelse”

Det har betydelse att rinken i Kina är mindre och att träningen i Jonstorp blir extra värdefull.

– Den mindre rinken har en betydelse. Det är en annan typ av hockey som spelas när det är olika mått på rinkarna. Det är positivt att få känna på det på förhand, säger Emma Nordin som med 209 landskamper, tillsammans med Luleåkollegan Johanna Fällman, är mest rutinerad i truppen.

– Oavsett om det är någon av de tio första landskamper eller den 210:e landskampen känns det lika ärofyllt att dra på sig den svenska landslagsdressen, det är speciellt säger Nordin.

Damkronorna har inte spelat i ett stort mästerskap på flera år och gått lite under radarn.

”Chans att göra stora saker”

Vad kan vi förvänta oss i Peking?

– Vi har chans att göra stora saker på det här mästerskapet. Jag är supertaggad och det ska bli jättespännande att se var vi står. Vi kommer att prata ihop oss och ha en målsättning inom laget, säger forwarden Michelle Löwenhielm.

Spelarna testas varje för att tidigt upptäcka covid-19 och identifiering av smittspridningen.

– Det är bra i fall någon dragit in smittan när de kommit hit. Då går det snabbare att få koll på det och minska risken att det sprids till fler, säger Emma Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet