Lina Ljungblom fyramålsskytt när Damkronorna slog Ungern i VM

Damkronornas förstakedja bjöd på show mot Ungern.

Lina Ljungblom gjorde fyra mål och trion stod för totalt elva poäng i 6-2-segern.

– Hilda hittar mig överallt på isen, säger Ljungblom till SVT Sport.

Modostjärnan Ljungblom utsågs till matchens lirare och hade fullbordat ett hattrick redan i den första perioden som svängde fram och tillbaka.

Sverige tog en tidig ledning med 2-0, släppte in Ungern i matchen till 2-2, men bet sedan tillbaka med två mål till.

Supertalangen Hilda Svensson, född 2006, passade till samtliga tre Ljungblom-fullträffar i den första perioden.

– Det här var väl inte riktigt vad jag räknat med inför den här matchen, men det är mycket tack vare Hilda. Jag fortsätter att skjuta och vissa tycker jag väl att målvakten ska ha, men de gick in, säger Ljungblom.

Till slut blev det fyra mål från hennes klubba. En historisk notering då ingen svensk spelare tidigare har gjort fyra mål i en och samma VM-match.

16-åringen leder poängligan

Hilda Svensson fastställde slutresultatet 6-2 i powerplay i den tredje perioden och stannade på fyra poäng (1+3).

Hon toppar just nu hela VM:s poängliga med totalt sex poäng (3+3) efter sina två mål i premiären mot Tyskland.

– Det är kul, säger Svensson blygsamt.

Den tredje länken i förstakedjan, Hanna Olsson, noterades för tre assist.

– Jag tycker att vi har jättebra spel i vår kedja. Vi hittar varandra bra på öppna platser och sedan gör vi mål. Det här var en rolig match med mycket mål, säger Hilda Svensson.

Experten: ”Det är en katastrof”

En stor snackis från matchen var när backen Paula Bergström fick ledas av isen och föras ut i rullstol i den tredje perioden.

– Det är en katastrof att det där inte är utvisning, sade SVT:s expert Maria Rooth om situationen.

I morgon, söndag, väntar en tuff uppgift för Damkronorna när Finland står för motståndet. SVT sänder med start 17.00 i SVT1 och Play.