Sveriges mäktiga vändning mot Finland spelade ingen roll

Sverige var tvingat att vinna med minst två mål mot Finland för att undvika sistaplatsen i gruppen.

Men trots en mäktig vändning i slutet av matchen – 4-3 prickades in i slutsekunderna – nådde de inte riktigt hela vägen fram.

Nu väntar Tjeckien i kvartsfinalen.

Trots inledande förluster mot både USA (1–6) och Kanada (1–3) hade Sveriges U18-tjejer chansen att plocka andraplatsen i den seedade gruppen inför den sista gruppspelsmatchen mot Finland.

För att de skulle ske krävdes två saker (se faktarutan nedanför för mer info):

1) Seger mot Finland med minst två mål.

2) Att Kanada förlorade mot USA.

Sverige nådde dock inte hela vägen fram. Kanada förlorade visserligen matchen mot USA men när Finland gjorde 3–2 fem minuter in i den tredje perioden var det en rejäl uppförsbacke för de svenska tjejerna.

De gjorde dock ett tappert försök att få in de mål som krävdes.

Först satte Emma Pfeffer kvitteringen efter 17.50 och sedan gjorde Jenna Raunio 4–3 med åtta sekunder kvar att spela.

Men närmare än så kom de aldrig och nu väntar Tjeckien, som vann Grupp B i överlägsen stil, i kvartsfinalen.

Segern var dock inte helt förgäves.

– Det var bra för lagmoralen att få den här vinsten efter att de legat under och kommit ikapp. Det kommer att bli jätteviktigt inför fortsättningen av turneringen, säger SVT:s expertkommentator Maria Rooth.

Så skiljde de lagen åt

Då Sverige, Kanada och Finland tog en seger var mot varandra så avgjorde målskillnaden de tre lagen emellan slutplaceringen i gruppen: