​Patrick Marleau, 41, har nu gjort flest NHL-matcher genom tiderna. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tidernas NHL-rekord av San Joses Marleau

Uppdaterad
Publicerad

I morse blev San Joses Patrick Marleau historisk. Med 1768 matcher passerade han legendaren Gordie Howe som tidernas meste spelare i NHL.

– Jag älskar det. Det finns inget som går upp mot det här, säger Marleau och torkar bort tårar med en handduk enligt AP.

Allas blickar NHL var riktade mot Las Vegas i natt.

– Med allt som pågår är jag rädd för att jag inte tackar alla och att jag kommer att missa någon, sade Marleau inför matchen borta mot Vegas som var ofina nog att vinna med 3-2 efter straffar. Matchen tog slut 06.47 svensk tid.

Efteråt tackade Marleau Vegas-spelarna en och en medan övriga lagkamrater stod och slog med klubborna isen. 3950 åskådare i arenan stod upp och gav en ovation när Marleau, som åkte runt med höjd klubba, avtackades.

Efter Marleaus första byte dök NHL-kommissionären Gary Bettman upp på jumbotronen för att hylla Marleau.

Marleau stoppades av Lehner

Marleau hade ett backhandavslut med halvminuten kvar av förlängningen men Robin Lehner klarade i Vegas-kassen. Marleau fick även inleda straffläggningen men Lehner stängde igen. Lehner blev matchvinnare för Vegas och släppte bara in en straff.

41-årige Marleau har spelat 23 säsonger i NHL, 21 av dem med San Jose.

Hans fru Christina och deras fyra söner var på plats i arenan, något som inte varit möjligt i San Jose eftersom publik inte släpps in där på grund av pandemin. Lagen möts igen i Las Vegas på torsdag morgon svensk tid.

– Det är något mer än en personlig milstolpe, det är ett avtryck för alla spelare i hela ligan som spelar nu och som överhuvudtaget spelat, säger lagkamraten, svensken Erik Karlsson.

Gordie Howe, ”Mr Hockey”, spelade sina 1767 matcher mellan 1946 och 1980. Han avslutade sina 26 säsonger i NHL som 52-åring 1980, den äldsta spelaren någonsin i ligan.

Han dog 88 år gammal 2016.

NHL

Vegas Golden Knights logo

Vegas Golden Knights

3 - 2

San Jose Sharks logo

San Jose Sharks

0-1, 1-1, 1-0, 0-0, 1-0
T-Mobile Arena, Paradise, NV
Publik: 3950

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.