Småland vann TV-pucken för andra året på raken. Lagkaptenen Hilda Svensson visade vägen. Foto: Bildbyrån/SVT

Småland vann TV-pucken för flickor – andra raka guldet

Uppdaterad
Publicerad

Regerande mästaren Småland försvarade titeln i TV-pucken för flickor.

Det blev seger med 4-0 i finalen mot Dalarna.

– Så jävla skönt. Det är det här vi har kämpat för hela tiden, säger lagkaptenen Hilda Svensson till SVT Sport.

Sju spelare i Smålands lag gjorde sin tredje raka final, och jagade andra raka guldet, och den erfarenheten visade sig värdefull i dagens final i Mariehus Arena.

Klockan stod på 5.31 i den första perioden, av två, när de tog ledningen med 1-0.

TV-pucken

Lagkaptenen Hilda Svensson – som i går sköt laget till final – vände snyggt bort en motståndare vid sargen och gick sedan rakt emellan två andra innan hon serverade Edit Danielsson som kunde stöta in pucken.

– En otroligt finurlig passning. 90 procent av alla här inne och framför teven förväntade sig nog att Hilda skulle skjuta, i stället slår hon en läcker macka. Tittar åt ett håll och spelar åt andra. Edit var med på noterna och förvaltade det på bästa möjliga sätt, säger SVT:s expert Håkan Loob.

”Hög klass på räddningen”

Dalarnas Tilde Sundnäs Grillfors hade en jättechans att kvittera på en retur från nära håll i numerärt överläge halvvägs in i perioden. Målvakten Maja Helge släppte då klubban, kastade sig i sidled och räddade snyggt.

– Det är väldigt hög klass på den räddningen, att hon hinner över och kan rädda med axeln, säger Håkan Loob.

I stället för en kvittering ökade Småland på till 2-0 bara 1.42 in i den andra perioden. En hög forechecking resulterade i att de vann pucken i offensiv zon och Alva Johansson avslutade kliniskt i nättaket.

Solomål av Hilda Svensson

Halvvägs in i den andra perioden ökade Hilda Svensson på till 3-0 på en passning rakt över zon från Jenna Raunio.

– Det är sjukt kul att spela med de två. De är riktigt duktiga spelare som sätter passningarna fint. Det är lätt att spela med dem, sade Edit Danielsson till SVT Sport efter den första perioden.

Men Hilda Svensson var inte färdig där. En stund senare tog hon tag i pucken bakom egen målbur, åkte över hela banan och stänkte dit 4-0 som också blev slutresultatet.

Bronset på flicksidan gick till Stockholm som vann med 3-0 mot Ångermanland efter mål av Jessica Karlsson, Felicia Åberg och Vega Milfors.

SE SÄNDNINGEN HÄR:

MATCHFAKTA

Småland-Dalarna 4-0 (1-0, 3-0)

Första perioden: 1-0 (5.31) Edit Danielsson (Hilda Svensson).

Andra perioden: 2-0 (21.42) Alva Johansson (Moa Johannesson, Tilde Elmersson), 3-0 (31.02) Hilda Svensson (Jenna Raunio, Edit Danielsson), 4-0 (33.15) Hilda Svensson, spel fyra mot fem.

Skott: 23-9 (11-3, 12-6).

Publik: 823 (Mariehus Arena).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV-pucken

Mer i ämnet