Lagkaptenen Hilda Svensson blev hjälte för Småland i semifinalen med ett mål och en assist i 2-1-segern. Foto: SVT

Kapten Hilda Svensson sköt Småland till ny TV-pucksfinal

Regerande mästaren Småland är klara för ännu en final i TV-pucken.

Lagkaptenen Hilda Svensson låg bakom kvitteringen till 1-1 och satte själv segermålet 2-1 i förlängningen mot Stockholm.

– Jag är skitglad. Det är så jävla skönt, säger 15-åringen efter semifinalvinsten.

Småland är klara för final mot Dalarna efter att ha besegrat Stockholm med 2-1 i lördagens semifinal inför 723 åskådare i Mariehus Arena.

Huvudstadslaget tog ledningen i powerplay 6.27 in i den första perioden när Isabelle Leijonhielm avlossade stora bössan och dundrade in 1-0 med ett slagskott bakom målvakten Maja Helge.

TV-pucken

En smakstart för Stockholm, men halvvägs in i den andra perioden (av två) visade Småland att även de är vassa i spelformen.

Med en spelare mer på isen vände lagkaptenen Hilda Svensson bort en försvarare på högerkanten, bröt in och gick på avslut. Lia Leiderö Palmlöv räddade det skottet, men Jenna Raunio slog in returen till 1-1.

”Nu ska jag göra mål”

Med 1.10 kvar på klockan drog Stockholm på sig en onödig utvisning när de hade för många spelare på isen. Detta visade sig bli kostsamt då Småland fick inleda förlängningen i spel fyra mot tre – och avgjorde efter bara 23 sekunder.

Segermålet liknade kvitteringen. Återigen tog Hilda Svensson initiativet och bröt in från högerkanten, men den här gången satt avslutet i mål.

– Jag tänkte bara ”nu ska jag göra mål”, säger hon till SVT Sport.

– Inför förlängningen tänkte jag ”nu ska vi ut och avsluta det här snabbt”. De var bara tre pers och vi var fyra så jag visste att vi hade mycket is, mycket mer tid och plats för att göra saker med pucken. Det var bara att gå in och skjuta, fortsätter hon.

Rooth: ”De förtjänar finalplatsen”

Hilda Svensson kommer från Oskarshamn men spelar numera för Växjö Lakers.

SVT:s expert Maria Rooth säger såhär om smålänningarna, som alltså är regerande mästare i turneringen:

– De förtjänar sin plats i finalen. Det är ett fint hockeydistrikt som producerat många unga tjejer. Hilda har varit med ett gäng år nu och gör det riktigt, riktigt bra. På något sätt är det logiskt att det är hon som får avgöra i förlängningen.

I söndagens final ställs Småland mot Dalarna som besegrade Ångermanland med 4-2 i sin semifinal tidigare under lördagen.

Fakta söndagens matcher i TV-pucken (sänds i SVT1):

09.00: Ångermanland – Stockholm (match om tredje pris flickor)

10.50: Dalarna – Västerbotten (match om tredje pris pojkar)

13.15: Dalarna -Småland (final flickor)

15.15: Stockholm Syd – Stockholm Nord (final pojkar)

MATCHFAKTA

Småland-Stockholm 2-1 (0-1, 1-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (06.27) Isabelle Leijonhielm (Linnea Natt Och Dag, Jessica Karlsson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1-1 (28.42) Jenna Raunio (Hilda Svensson, Edit Danielsson) spel fem mot fyra.

Förlängning: 2-1 (40.23) Hilda Svensson (Jenna Raunio, Meja Andersson) spel fem mot fyra.

Skott: 20-18 (10-9, 9-9, 1-0)

Publik: 723 (Mariehus Arena).