Elias Pettersson (t.h) och Rasmus Dahlin missar VM, enligt uppgifter till SVT Sport. Foto: Bildbyrån

Uppgifter till SVT Sport: Elias Pettersson och Rasmus Dahlin missar VM

Uppdaterad
Publicerad

Två jätteavbräck har drabbat Tre Kronor inför VM.

Enligt uppgifter till SVT Sport missar NHL-stjärnorna Elias Pettersson och Rasmus Dahlin VM, trots att de vill spela.

Dahlin är skadad, och Pettersson stoppas av försäkringsskäl.

Det var Aftonbladet som var först med att berätta att Vancouvers Elias Pettersson och Buffalos Rasmus Dahlin missar VM. Den mest uppseendeväckande anledningen gäller Pettersson som stoppas från spel.

Sveriges poängkung i NHL den här säsongen (102 poäng på 80 matcher) är inte skadad eller sliten, utan tvingas tacka nej på grund en försäkringsfråga. Petterssons kontrakt går ut nästa år och till hösten väntas han skriva på ett nytt avtal.

I Petterssons fall behövs en försäkring både för hans nuvarande kontrakt samt det kommande. Totalt skulle det kosta förbundet över fem miljoner kronor enligt uppgifter till SVT Sport.

– Det vore helt orimligt av förbundet att betala de pengarna, lägga fem miljoner på en spelare är helt otänkbart. Det finns inte på världskartan, så det är helt rätt av dem. Öppnar man upp pandoras ask här så kommer man aldrig att kunna gå tillbaka, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

Skada stoppar Dahlin

Ishockeyförbundet kan försäkra det befintliga avtalet – där de stöttas upp av att internationella ishockeyförbundet, IIHF, som bidrar med cirka 230 000 kronor per spelare – men inte det kommande avtalet.

– Mig veterligen har detta aldrig varit ett problem förr och jag hoppas att man inte hamnar här framöver igen, fortsätter Andersson.

För Rasmus Dahlins det är det en skada som spökar.

– Rent sportsligt går det inte att få större avbräck. Det är de två största stjärnorna. Elias har liksom gjort över 100 poäng, han är exakt det som behövs om man vill vinna VM-guld. Det är också två spelare som är otroligt roliga att kolla på, så det är förstås tråkigt.

VM spelas i Finland och Lettland och sänds i SVT. Sveriges första match är mot Tyskland den 12 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.