Ett stukat landslag är på väg tillbaka, efter att ha varit nere på botten och vänt. OS-silvret 2006 och VM-bronset 2007 är gammal historia, och sedan dess har det bara gått utför. Kulmen på resan mot botten kom förhoppningsvis i VM 2019, när Sverige åkte ner i B-gruppen. Laget kom i alla fall till OS i vintras, men klassklyftan inom damhockeyn avslöjades med 0-11 i kvartsfinalen mot Kanada.
– Alla vi som var där och spelade den matchen har tagit stor lärdom av det, och vet verkligen vad som krävs, säger Maja Nylén Persson.
– Vi kommer behöva spela mer mot transatlantiskt motstånd, för att verkligen kunna vara med där uppe och slåss på mästerskapen, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg.
Finns positiva signaler
Och nu är det omstart som gäller. Det finns positiva signaler, som att fler toppklubbar börjar satsa på damhockeyn. Förbundets ungdomssatsning Olympisk offensiv syftar mot OS-medalj 2026 och 30. Fler unga spelare ska få chansen att träna i bra miljö, som på träningslägret nyligen i Skövde nyligen.
– Det är konkurrens vi vill åt, och det kommer att skapa en bättre miljö och utveckling, säger Maja Nylén Persson.
– Vi vill ha mycket puckinnehav, och de gånger vi förlorar pucken så vill vi återta den så fort som möjligt. Så det är en modern ishockey, säger Anna Kjellbin.
Gratisplatsen en möjlighet
Om man ska hårdra, så är det Rysslands invasion av Ukraina som gör att Sverige nu är på väg mot VM i Danmark. Men även gratisplatser ska tas tillvara. VM kan ge en antydan om hur svensk damhockey mår, och vart utvecklingen på väg.
– Vi behöver en mix, några som har mer erfarenhet men också några som har mer av ungdomlig entusiasm och inte har så många hinder, utan ser möjligheter i stället, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg till SVT Sport.