Mika Zibanejad svarade för 3+3. Foto: TT Nyhetsbyrån/Rörligt Viaplay

Zibanejad skrev historia i jättekross

Uppdaterad
Publicerad

Det har lossnat för Mika Zibanejad.

Rejält.

I överkörningen mot Philadelphia gjorde han ett hattrick och tangerade ett poängrekord.

– Ketchupeffekt, eller vad ska vi säga, säger Zibanejad till SVT Sport.

Hemma i Madison Square Garden vann New York Rangers med hela 9–0, och svenske forwarden Mika Zibanejad låg bakom sex av målen som Philadelphia Flyers släppte in. Tre satte han själv, och tre fick han assistpoäng för.

Och eftersom han gjorde alla sex poäng i mittperioden tangerade han Bryan Trottiers, New York Islanders, poängperiod-rekord från 23 december 1978.

–  Det är framför allt skönt att få utdelning. Det har stundtals varit parodiskt med puckar som studsat fel, nu studsade de rätt, säger Mika Zibanejad till SVT Sport.

Vad betyder det här för självförtroendet?

– Det har känts bra på slutet och jag känner att jag varit tillbaka spelmässigt på den nivå jag ska vara. Så nu är det bara att gasa på.

27-åringen låg först bakom såväl 3–0- som 4–0-, som 5–0-målet – där Pavel Butjnevitj stod för två av nätkänningarna. Zibanejad har nu elva assist i NHL.

”Känts bättre”

Sedan var det han själv som hittade nätet bakom Carter Hart som ersatt Brian Elliott efter fem insläppta. Hans första kom i boxplay, där han snodde pucken vid blå linjen och i friläget fintade han snyggt bort Hart innan han tryckte in pucken. Och i slutet av samma, den andra, period fullbordade Zibanejad sitt hattrick fram till 8–0 efter fint samarbete med Chris Kreider.

– Jag tycker överlag att spelet har känts lite bättre den senaste tiden, säger Zibanejad.

Zibanejad bröt nyligen sin måltorka, och hade inför nattens kross gjort tre mål och åtta assist på 27 matcher. Nu står han på totalt 17 poäng – sex mål och elva assist.

NHL

New York Rangers logo

New York Rangers

9 - 0

Philadelphia Flyers logo

Philadelphia Flyers

2-0, 7-0, 0-0
Madison Square Garden, New York, NY
Publik: 1723

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.