Nicolina Pernheim deppar bredvid Uzbekistans Tursunpashsha Nurmetova efter bronsmatchen i judo under Paralympics i Rio. I framtiden kan svenskan slippa tävla mot seende. Foto: Bildbyrån

Pernheim kan slippa tävla mot seende

Uppdaterad
Publicerad

I Paralympics tävlande hon som blind mot seende. Nu kan Nicolina Pernheims situation förändras. Ett arbete kommer inledas för att få en rättvisare klassindelning för judon.

–Det kommer att bli en förändring. Vi når det inte till Tokyo 2020 tror jag, men det ska komma en ändring och vi ska påbörja arbetet med det redan nu, säger presidenten för IBSA (internationella blindsportförbundet), Jannie Hamneshoi.

I tre raka spel har Nicolina Pernheim, som inte ser någonting, tvingats tävla mot seende motståndare – eftersom Paralympics bara har en enda tävlingsklass i judo. Inte nog med att det har hindrat henne från att ta egna medaljer – hon menar även att det håller tillbaka sportens utveckling.

–Det är klart de är besvikna, de som ser sämst. Jag har fått mail och meddelanden via Facebook från personer som inte får chansen att tävla eftersom de även på hemmaplan konkurreras ut. Och det är väldigt deppigt att man gör allt man kan och så får man inte chansen. Det känns som om allt går jättelångsamt och det behövs mer folk som tar det på allvar, säger Nicolina Pernheim till P4 Göteborg.

Positivt besked

I dagarna har i alla fall IBSA gett ett positivt besked – man kommer att inleda arbetet för att få till en ny, rättvisare klassindelning för judon. Något Nicolina Pernheim kämpat för.

Trots att det kan bli ytterligare ett sommarspel med de gamla reglerna, så ger Nicolina inte upp sin dröm om en Paralympics-medalj.

–Om jag väljer att satsa, då handlar det om att jag vill bli så bra att jag kan slå även seende, säger hon.

”Jag är den bästa blinda i världen, hade vart kul ta ett guld nån gång” sa Pernheim till SVT efter förlusten i bronsmatchen i  Paralympics i Rio, se klippet ”Jag vill ha en medalj också”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.