• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bildbyrån

Efter beskedet – osäker kring Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen kom det slutgiltiga beskedet – OS och Paralympics skjuts upp till 2021. Det får några av Sveriges största paraidrottare att tveka kring framtiden.

– Jag har inte bestämt mig ännu. Det finns så många frågetecken som jag måste få svar på, säger kanotisten Helene Ripa till SVT Sport.

Helene Ripa har hunnit fylla 48 år och har vunnit ett guld och ett silver på Paralympics i längdskidor. I kanot har hon flera VM-medaljer men ingen i Paralympics. Hon antydde nyligen i en intervju med SVT sport att Paralympics i Tokyo kunde bli hennes sista. Nu skjuts spelen upp till 2021.

– Det är ett vettigt beslut, med tanke på omständigheterna kring hur möjligheterna är kring att resa, att röra sig och att träna.

”Måste landa i det här”

En satsning mot Paralympics kräver en hel del uppoffringar och eftersom spelen skjuts upp är det fortfarande många frågetecken som behöver rätas ut innan Ripa kan ta ett beslut.

– När kommer spelen att avgöras? Hur kommer kvaltävlingarna avgöras? Kommer man stryka gamla kvalresultat? Kommer man genomföra nya kval? Detta måste man ta del av innan jag vet vad det kommer innebära för mig.

– Jag måste landa i det här och se vad som händer med hela situationen. Var står vi ens om ett år när det gäller corona?

För bordtennisspelaren, Anna-Carin Ahlquist, 47 år, har Paralympics i Tokyo varit en fyra år lång satsning som nu skjuts upp i ett år.

– Det är klart jag är laddad, det är klart vi ska till Tokyo. I en enad värld mot det här som händer oss alla.

”Deppa en vecka, sedan är jag laddad”

En aspekt som svider, för alla i samhället, är den ekonomiska biten. I och med att OS och Paralympics skjuts upp till 2021 behöver man förlänga satsningen ytterligare ett år.

– Jag arbetar samtidigt, jag är som vilken människa som helst. Sen har jag inkomstbortfall när jag är på läger  men större delen av året så jobbar jag. På det sättet ser jag inga stora problem, säger Ripa.

– Vi får göra om planen och hoppas att det finns resurser, säger Ahlquist och fortsätter:

– Nu får vi ta en vecka och deppa, sedan är jag laddad igen. Samtidigt som det var väntat så hade man ett hopp att det skulle genomföra. Nu hoppas vi att det blir av nästa år och att världsläget är annorlunda.

ARKIV: ”Den aggressiva svenskans” väg mot Paralympics (6 september 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.