Isak Öhrström. Foto: Bildbyrån

Kanotslalomåkare stängs av ett år – utan att veta varför

Uppdaterad
Publicerad

De svenska kanotslalomåkarna Isak Öhrström och Monika Mitasikova anmäldes till det Svenska kanotförbundets disciplinkommitté för ”oacceptabelt beteende”. Nu står det fast att Mitasikova stängs av från landslaget i ett år och Öhrström har fått en skriftlig varning — utan att veta varför.

– Det har endast varit en massa svepande anklagelser, inget konkret, säger Öhrström till SVT Sport.

Den 1 juni gick kanotslalom-EM av stapeln i Prag. Efter mästerskapet hade de svenska utövarna tillsammans med förbundskapten Sixten Björklund som vanligt haft ett utvärderingsmöte där kanotslalomåkarna Isak Öhrström och Monika Mitasikova varit ärliga och framfört sina åsikter.

– Jag tycker att det ska finnas en dialog för att försöka göra det så bra som möjligt för hela laget, säger Isak Öhrström till SVT Sport.

Två veckor senare befann sig paret på världscuptävlingar i Kraków och nåddes av beskedet att de båda anmälts till det Svenska kanotförbundets disciplinkommitté för hur de betett sig under mästerskapet.

– Det var en extremt olämplig tidpunkt, det var mitt under världscuptävlingarna så det påverkade oss enormt mycket. Monika var helt knäckt, säger Öhrström.

Rimligt beslut

Anders Danielsson, Svenska kanotförbundets generalsekreterare, var mannen som stod bakom anmälan mot paret – men Danielsson själv var aldrig på plats i Prag under EM. 

– Det är jag som ansvarar för verksamheten. Det är mitt ansvarsområde att se till att det fungerar väl, säger han till DN.

I anmälan mot Mitasikova står bland annat:

Monika varken respekterar eller accepterar den ledare som kanotförbundet utsett i form av Sixten Björklund. Hon uttalar sig förolämpande och nedlåtande till Sixten.”

Dagens Nyheter har även pratat med Karin Falk, en av medlemmarna i Svenska kanotförbundets disciplinkommitté, som tycker att beslutet är rimligt med tanke på den påstådda förseelsen.

– Vi har fått in massor av information som ligger till grund för vårt beslut. Den information vi har kan jag dock inte berätta om, säger hon till DN.

”Svepande anklagelser”

Isak Öhrström är oförstående till beslutet och besviken över hur det Svenska kanotförbundet har hanterat situationen.

– I både anmälan och beslutet har det endast varit svepande anklagelser om att vi har brutit mot värdegrunden. Inget konkret hur vi gjort eller vad vi har sagt för att bryta den, säger Öhrström och fortsätter:

Vi har inte fått vår rätt att försvara oss, utan disciplinkommittén har i princip kört klipp och klistra från anmälan och därefter stängt av Monika i ett år utan att höra varken hennes sida eller pratat med hennes lagkamrater och tränare. Generalsekreteraren var inte närvarande under EM så även hans uppgifter kommer i från en tredje part.

Har du någon aning om vad du och Monika kan ha gjort för att få den här domen?

– Vi har sagt att vi inte har något förtroende för förbundskaptenen, Sixten Björklund och det är väl det som han har blivit upprörd över.

– Jag tycker att man ska kunna ha en diskussion men det är väl just där det skär sig. Sixten Björklund har sagt: ”slutar ni (Isak Öhrström och Monika Mitasikova reds. anm) inte att kritisera kan ni lämna laget.” Han lyssnar inte på oss.

Överklagar domen

Öhrström kan inte förstå varför han och Monika har fått olika domslut och menar på att skillnaden mellan de två domarna är enorm.

– Det är helt orimligt. Att jag har fått en varning är helt absurt, men att Monika har fått en avstängning på tolv månader är helt galet. Speciellt om man sätter det i en relation till andra förbrytelser som folk gör.

– Tolv månader, det Svenska kanotförbundet förstår nog inte hur stor dom det är om man jämför med andra idrotter. Folk får avstängning för dopning i sex månader liksom.

Nu ska paret överklaga domen där Öhrström har stora förhoppningar om att de båda kommer att bli rentvådda.

Och om ni inte blir det?

– Då missar Monika världscupfinalen i Spanien som är sista tillfället att öva inför VM nästa år och som även är ett kval inför OS. Det skulle helt enkelt störa uppladdningarna inför OS-kvalet ordentligt. Väldigt orättvist och hårt.

– Jag kan inte se hur det här fallet skulle kunna hålla i en högre instans. Det finns inte konkreta saker vi sagt eller gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.