Katarina Henriksson, ordförande Svenska konståkningsförbundet. Foto: Bildbyrån/TT

Trots stora missförhållanden – ordförande kandiderar vidare

Uppdaterad
Publicerad

Slutrapporten visar på omfattande missförhållanden inom Svenska konståkningsförbundet. Under flera år har styrelsen vetat om problemen – men styrelseordförande Katarina Henriksson är fast besluten att stanna kvar på posten.

– Det känns helt fel att hoppa av när någonting är i en kris, och där vi befinner oss just nu, säger hon till SVT Sport.

Den externa utredningen bekräftar bilden att det råder stora missförhållanden inom Svenska konståkningsförbundet. I rapporten framkommer det att det finns en tystnadskultur och barn och ungdomar rapporterar om emotionella, fysiska och sexuella övergrepp.

– Det är oerhört tråkigt att det är mer utbrett än vad vi kunde föreställa oss. Det känns tråkigt att det pågått så många saker som inte kommit fram tidigare. Nu har det kommit fram och då är det lättare att vidta åtgärder och se vidden i problemen. Det är ju också därför vi beställt rapporten, säger förbundets ordförande Katarina Henriksson till SVT Sport.

Vilket ansvar har ni i styrelsen att det kunde gå så långt?

– Styrelsen har alltid det yttersta ansvaret över förbundets verksamhet. Sedan måste vi se till att föreningar och distrikt har de verktyg som krävs för att bedriva en sund verksamhet. Här känner vi att vi inte nått fram och vi behöver stödja mer lokalt.

Hur ser ditt ansvar som styrelseordförande ut?

– Som ordförande är man ytterst ansvarig för verksamheten, så är det. Men vi behöver tillsammans regionalt och lokalt ta ansvar för att barn inte far illa i verksamheten i framtiden.

ARKIV: Förbundet om missförhållandena: ”Ingen åkare ska vara utsatt” (5 juni):

Kandiderar vidare

Trots att det funnits stora missförhållanden under Katarina Henrikssons ledning som styrelseordförande kandiderar hon vidare som ordförande. Det gör även stora delar av övriga styrelsen.

Är ni rätt personer att leda utvecklingen och ta itu med problemen som finns?

– Jag kan bara tala för mig själv. Men det känns helt fel att hoppa av när någonting är i en kris, och där vi befinner oss  just nu. Det är jätteviktigt att vi kan ta tag i det här frågorna. Vi har trots allt påbörjat det här arbetet och som nu intensifieras i och med rapporten. Jag tycker det är viktigt att vi får göra det här klart.

Ni har vetat om problemen i flera år. Har ni nonchalerat missförhållanden som kommit in?

– De gånger vi fått larm till oss i styrelsen har vi vidtagit åtgärder. När det är problem lokalt i en förening har vi  försökt stötta och hjälpa de inblandade att lösa sina problem.

Har ni gjort tillräckligt, tycker du?

– Nej, det har vi inte för då skulle inte rapporten se ut som den gör. Vi behöver göra mer och nå hela vägen fram till alla så att vi kan bedriva sunda och trygga miljöer.

”Ska inte få förekomma”

Vad är det som talar för att ni kommer göra tillräckligt i framtiden?

– Vi behöver ha en tätare dialog och se till att man följer riktlinjerna som finns och som också kommer moderniseras hur man förhåller sig då problem uppstår.

I början av nästa år är det planerat att konståknings-VM ska anordnas i Stockholm.

Påverkar den här krisen VM?

– Det är jättesvårt att svara på. VM-organisationen jobbar på som vanligt förutom att de har coronaproblem. Men det som är tråkigt i det som framkommer nu att man kan ifrågasätta konståkningen i stort, och det är jättetråkigt. Det finns många väldigt goda exempel, vilket också framkommer i rapporten, men det här ska inte få förekomma.

Klipp: Missförhållanden inom svensk konståkning

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.