Förra veckan kom besked från regeringen om att barn och ungdomar födda 2005 eller senare kan börja träna organiserat igen både inomhus och utomhus.
Men för de födda 2004 och tidigare, som inte har idrotten som sitt yrke, är läget ett annat. Konståkningsförbundet vill ha ändring på det och har skrivit ett öppet brev till regeringen.
”Idrotten behövs”
”Idrotten behövs för att stärka barns och ungdomars fysiska och mentala hälsa och för att bibehålla det ideellt baserade föreningslivet. Vi vill därför att samtliga idrottsanläggningar, som exempelvis ishallar – i vilka smittsäker träning kan bedrivas – öppnas upp för träning för aktiva i alla åldrar. Vi önskar att regeringen tydliggör att det nu kan ske enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd”, står det bland annat i brevet.
Helena Rosén Andersson, ordförande i förbundet, berättar om en stor oro för ungdomarna och att de ska sluta vara aktiva inom idrotten.
– Vi är oerhört oroliga. De är alltid i en riskzon för att sluta eftersom det är så mycket annat i livet som drar och skolan kräver mycket. Jag tror att risken inte bara är att de slutar nu. Risken är också att de aldrig riktigt kan ta igen det och då slutar under nästa säsong. Och inga pengar i världen kan ersätta att ungdomar slutar, säger hon.
Amanda Lind svarar
Idrottsminister Amanda Lind (MP) säger att hon förstår oron.
– Det är naturligtvis en stor risk. . Det vore oerhört bra om även idrott för de äldre ungdomarna kunde komma igång igen. Vi är i ett allvarligt smittläge fortsatt men det är naturligtvis något jag har högt på min prioritetslista, säger hon till SVT Sport.
Helena Rosén Andersson förväntar sig att idrottsanläggningarna ska öppna för ungdomar födda 2004 och tidigare i alla kommuner. Hon poängterar att just deras sport sker på distans från andra och att de kan träna i en ishall på ett smittsäkert sätt.
”Är ett bekymmer”
– De flesta kommunerna avvaktar fortfarande att öppna idrottsanläggningarna trots att det finns stöd i föreskrifterna. Som vi förstår det finns det ingen tydlighet i Regeringens och Folkhälsomyndigetens löpande besked. Det är det som är ett bekymmer.
Amanda Lind poängterar att alla kommuner ska följa gällande riktlinjer.
– Det regeringen har gått ut med är en vädjan och en önskan att hålla sina anläggningar stängda med undantag för de yngre barnen. Sedan är det upp till varje kommun i slutändan att fatta sina beslut utifrån rådande smittläge och att följa FHM:s riktlinjer och rekomendationer. De gäller för all verksamhet fortfarande, säger hon.
KLIPP: Hon får vara på isen som tränare – men stoppas från att träna själv (7 december):