SVT Sport besökte en mindre mysig handbollsträning i Nacka. Det var sex grader kallt och snöade när lagkompisarna Ronja, Sara och Hanna tränade fys i mörkret utanför idrottshallen. Deras organiserade träning inomhus med Skuru IK ligger nere, trots att de går i skolan med sina kompisar på dagarna.
– Vi har distansundervisning en dag i veckan, vilket är lite konstigt för vi är i skolan de andra dagarna, men får inte träna med laget, säger Ronja Mårsjö.
Tycker du att det inte hänger ihop?
– Nej, det hänger inte ihop.
– Jag har hört om många som har slutat för att de har tappat motivationen för att de inte tycker att det är kul längre, säger lagkompisen Sara Hedbom-Hedlund.
Ungdomar når inte träningsnivå
Folkhälsomyndigheten rekommenderar barn och ungdomar att ha fysisk aktivitet minst en timme per dag, pulshöjande träning åtminstone tre gånger i veckan, liksom aktivitet för skelett och muskler. Men forskning visar att bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når den nivån, och 14 procent av flickor på gymnasiet.
– Den här nedstängningen innebär att föreningsidrotten minskar, men det betyder också att många ungdomar måste stanna hemma, att de inte tar sig till skolan. Den totala mängden fysisk aktivitet minskar på många sätt, och det är bekymmersamt, säger Johan R Norberg, professor i Idrottsvetenskap vid Malmö universitet.
Nytt besked väntar
I Stockholm kom beskedet så sent som i fredags, att ungdomarna nu får träna organiserat utomhus igen. Men den stora frågan kvarstår: vad sker efter den 24 januari, dit nedstängningen av inomhusidrotten sträcker sig just nu?
– Jag hoppas vi får börja träna igen tillsammans som ett lag, helst inomhus också, säger Ronja Mårsjö.
Ser du några risker då, med coronan?
– Nja, vi får ju vara i skolan, så varför skulle vi inte få träna?
Klüft orolig för ungas stillasittande: ”Hälsoklyftan blir värre”