Konståkningsförbundets nuvarande ordförande Katarina Henriksson. Foto: Bildbyrån

Infekterad konflikt inför konståkningens förbundsmöte

Uppdaterad
Publicerad

En konflikt har blossat upp inför Svenska konståkningsförbundets förbundsmöte i morgon.

Stadgarna är solklara, ingen i styrelsen får vara anställd.

Men ordföranden Katarina Henriksson har fått betalt – inte som lön, utan som arvode på över en miljon kronor på två år för uppdrag hon fått av styreslen.

Nu vill flera distrikt att hon inte ska kunna väljas om i morgon, trots att hon är valberedningens förslag.

Styrelsemedlemmar inom Svenska konståkningsförbundet jobbar ideellt med styrelsearbetet. I stadgarna står att du inte får vara arbetstagare och samtidigt sitta i styrelsen, det vill säga du kan inte få lön för ditt styrelsearbete, det ska skötas på din fritid.

Men nu har en strid blossat upp, vilket DN rapporterade om i går. Och det handlar om pengar. Frågan kommer diskuteras i morgon på konståkningsförbundets förbundsmöte. Och konflikten är infekterad.

Har fått arvoden för uppdrag

I korthet handlar det om att förbundets ordförande Katarina Henriksson, som suttit på posten sedan 2012, har arvoderats för uppdrag som hon fått av sin styrelse i konståkningsförbundet. Hon har formellt inte fått en lön, eftersom det skulle strida mot stadgarna, men pengar har betalats ut för hennes uppdrag i bland annat sponsringsfrågor, varumärkesbyggnad och arbetet med VM i Sverige 2021.

– Jag har haft specifika projektuppdrag som varit nödvändiga. Vi har haft missförhållanden som framkom och den externa utredningen, vi har bytt sportchef, vi har bytt generalsekreterare, vi har byggt upp en organisation för VM och ett ett stort sponsorarbete. Allt det här har jag jobbat med under den här tiden. Men nu har vi en förbundsledning på plats, så nu har jag inga uppdrag över huvud taget i förbundet, säger Henriksson till SVT Sport.

SVT Sport har granskat konståkningsförbundets styrelseprotokoll från 2016 till 2019 och där står att Henriksson blivit ersatt för mellan 50 och 100 procent arbete som hon fått i uppdrag av styrelsen.

I förbundets årsredovisning står att Henriksson mellan 1 juli 2018 och 30 juni 2019 fått 440 000 kronor av förbundet. Mellan 1 juli 2019 och 30 juni 2020 är summan 632 500 kronor. Det ger nästan 45 000 kronor varje månad.

”Alldeles för mycket pengar”

SVT Sport har pratat med åtta av förbundets elva distrikt. Sju av dem säger att de inte haft kännedom om att Henriksson fått betalt av förbundet för uppdrag.

”Det är inte okej. Det är alldeles för mycket pengar och det finns inte heller någon information om vad som har presterats för de här pengarna”, säger en representant för ett av distrikten.

– Vi har inga krav att redovisa det i den årsredovisningsprincip som vi använder, så den följer inte med där. Nu har vi lagt in den ändå, vi har bara inte tänkt på det tidigare, säger Henriksson.

Trots att arvoderingen för uppdragen inte bryter mot stadgarna tycker flera distrikt att det är olämpligt att en ordförande arvoderas i den här omfattningen för uppdrag.

”Även om du inte är anställd av förbundet blir du i det här läget din egen arbetstagare på ett sätt som inte är rimligt. Jag tycker att det varit lämpligt att rekrytera någon annan till de här uppdragen”, säger en representant för ett annat distrikt.

Vill göra Henriksson ”icke valbar”

Katarina Henriksson är valberedningens förslag till ny ordförande ytterligare en period.

Men enligt uppgifter till SVT Sport kommer en falang i konståkningsförbundet försöka göra Henriksson icke valbar på förbundsmötet i morgon. De kommer bland annat hänvisa till den ekonomiska ersättningen som styrelsen betalat ut utan att distrikten har varit medvetna om vilka summor det har handlat om.

ARKIV: Missförhållanden inom svensk konståkning (4 juni 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.