Foto: Bildbyrån

Efter turbulensen: Rekordmånga nominerade till styrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen i Svenska konståkningsförbundet är ifrågasatt efter en utredning som visar på missförhållanden inom sporten.

SVT Sport kan nu berätta att över tio kandidater nominerats inför omvalet.

Det är första gången sedan 2014 som någon utanför den sittande styrelsen är nominerad.

– Förmodligen vill man se något annorlunda, säger Cecilia Falkenbäck, ordförande i valberedningen, till SVT Sport.

I början på juni publicerade SVT Sport en granskning som visar att Svenska konståkningsförbundet vid minst 15 tillfällen de senaste tolv åren haft kännedom om att det förekommit missförhållanden inom sporten. 

Några dagar senare presenterades en extern utredning, tillsatt av förbundet, som bekräftade att det finns allvarliga och omfattande missförhållanden med en utbredd tystnadskultur. Utredningen visade också att tränare utsatt åkare för emotionella övergrepp och vikthets. 

På förbundets årsmöte den 26 september ska man välja en ny styrelse för de två kommande åren. Inför årsmötet, som äger rum vartannat år, har alla distrikt och föreningar möjlighet att nominera personer till en post i styrelsen.

”Inte hänt på flera år”

Efter 2014 har ingen ny person nominerats, det visar rapporter från tidigare årsmöten. De senaste åtta åren har bara fyra personer nominerats till styrelsen.

Men i år ser situationen annorlunda ut. Över tio nya kandidater har nominerats inför årsmötet om en dryg månad.

Cecilia Falkenbäck, ordförande i valberedningen, tror att de många nomineringarna kan bero på turbulensen som varit i förbundet den senaste tiden. 

– Förmodligen vill man se något lite annorlunda. Det har varit turbulent ett tag i Svenska konståkningsförbundet och det vi hoppas på nu är att vi ska få lugn och ro och tid att ägna oss åt sporten, säger Cecilia Falkenbäck till SVT Sport.

Falkenbäck är ordförande i valberedningen sedan 2014 och var innan dess ledamot i fyra år. Hon bekräftar att valberedningen fått in ovanligt många nomineringar i år.

Nomineringar från tre distrikt

– Vi har fått in över tio nomineringar den här gången och det har inte hänt på flera år, säger hon.

– Det var inga nomineringar vid förra tillfället och inte dessförinnan heller.

Enligt uppgifter till SVT Sport kommer nomineringarna från Stockholms konståkningsförbund, Bohuslän-Dals konståkningsförbund och Göteborgs distrikt och klubbar.

Valberedningens arbete med att lägga fram ett förslag till styrelse pågår för fullt. Den 12 september ska förslaget vara klart och presenterat för distrikt och klubbar som sedan får rösta på årsmötet den 26 september.

Antalet nya nomineringar till styrelsen de senaste tio åren:

2018: 0

2016: 0

2014: 1

2012: 2

2010: 1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.