”56:orna” – en gyllene idrottsgeneration

Uppdaterad
Publicerad

Fem världsstjärnor – i olika sporter. Alla föddes under samma halvår för 60 år sedan. Under fyra måndagskvällar sänds serien ”56:orna – en historia om Sverige” i SVT1.

”Vad var det egentligen som hände?” undrar programledaren Micke Leijnegard i premiärprogrammet av ”56:orna”.

– De här barnen som föddes 1956, och jag som föddes några år tidigare, fick den absolut bästa uppväxten. Vi växte upp i Sverige där allt gick åt rätt håll. Ingenting var omöjligt och vi skulle bli precis vad vi ville, säger Göran Persson, fd statsminister, i programmet.

Även Sverker Sörlin, idéhistoriker, har en teori.

– Föreningsidrotten expanderade oerhört efter kriget. Man kunde växa upp både i både Enskede och i Tärnaby och komma fram i idrott. Går man tillbaks ytterligare en generation var det mycket mer osannolikt.

Stenmark om kärleken till stavhopp

Ingemar Stenmark har med sina 86 världscupsegrar, två OS-guld och tre VM-guld skrivit in sig i de svenska historieböckerna för alltid.

I ”56:orna” berättar han dock om sin och kompisens Stig Strands okända kärlek till stavhopp. Med hemgjorda stavar från skogen hoppade de, utan madrass, och landade på fötterna.

– Stavhopp var min favoritgren, vi hoppade tills jag var 13 år. Då bröt jag en eller två stavar, sedan la jag av. Vi hade ingenting att landa på, det var ju en utmaning bara att landa. Det var stenhård jord.

”Vi högg stavarna i skogen”

Stenmark berättar hur det gick till när stavarna tillverkades.

– Vi högg stavarna i skogen, det var björk och olika träslag... Men man var ju tvungen att ha grövre och grövre, annars höll de ju inte – men då blev de för tunga.

Som 12-13-åring hoppade Stenmark 3,20 – med självhuggen stav.

– Jag pratade men Sergej Bubka, han tyckte att det var bra.

Svan i tårar under intervjun

”56:orna” är en känslosam serie som även handlar om Frank Andersson, Thomas Wassberg, Linda Haglund och Björn Borg.

När Gunde Svan ska berätta om Wassbergs betydelse för hans egen karriär börjar han gråta.

– Vi får ju aldrig svaret på om jag någonsin hade kunnat prestera det jag har gjort om inte han hade varit med, säger Svan med tårar i ögonen.

”Gör karriär när tv-mediet är allra starkast”

Klart är att idrottsgenerationen 1956 gjort djupa avtryck – hos många svenskar.

– 1956:orna gör idrottskarriär just när tv-mediet är som allra starkast. När alla sitter och tittar på samma sak – de får därför en genomslagskraft på 70-talet som gör att just de går hem i stugorna, säger historieprofessorn Dick Harrisson.

– De erfarenheter man får om man är född från -56 och fram till 70-talet, de som växer upp då, är unika i historien. Vi har aldrig någonsin haft en generation som har fått så pass identiska erfarenheter när de var små, och det var på grund av tv:n.

Serien ”56:orna – en historia om Sverige” består av fyra delar och sänds på måndagar klockan 21.00 i SVT1.

Läs mer om serien här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.