Holmenkollens klassiska tävlingar brukar samla stor publik. Foto: TT.

Arrangören vill ha en skidfest med måtta i Holmenkollen

Uppdaterad
Publicerad

En skidfest med en högljudd och förfriskad publik – det är vad Holmenkollens tre- och femmil brukar vara

Så vill arrangören inte ha det i år.

– Vi vill inte ha något överdrivet alkoholbruk och festande som inte har med idrott att göra, säger VD:n på Holmenkollens Skifestival Stefan Marx till Nettavisen.

Under torsdagen inleds världscuphelgen i Norge med sprint i Drammen. På lördag flyttar festen de drygt fyra milen nordöst ut till klassiska Holmenkollen för damernas tremil. På söndagen kör herrarna sin femmil.

Historiskt sett har tävlingarna inneburit en folkfest bredvid spåret med höga publiksiffror och på vissa håll högt alkoholintag. Det är något som arrangören inte vill se i år.

– Vi vill inte ha en fest som går över styr. Vi vill inte ha något överdrivet alkoholbruk och festande som inte har med idrott att göra, säger VD:n på Holmenkollens Skifestival till Nettavisen.

Arrangören säger också att det har att göra med covidsituationen, men också med Rysslands invasion av Ukraina.

– Vi har sagt att folk är välkomna att stå bredvid spåret och heja på åkarna, men att det blir en skidfest med måtta i år, vi ska tona ned det, säger Stefan Marx.

Damernas tremil startar 10:00 på lördag och herrarna kör sin femmil på söndag klockan 12:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.