Calle Halfvarssons kross – tog överlägset SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Calle Halfvarsson tog SM-guld på 15 kilometer klassiskt i Piteå.

Han var 44,5 sekunder före tvåan Björn Sandström som överraskande tog silvret.

– Han är i en klass för sig i dag, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Det var krävande banor och före på Lindbäcksstadion Piteå. Många åkare slet tidigt i startfältet och frågan många ställde sig var om William Poromaa skulle kunna ta sitt första SM-guld. Han fick däremot slita och var i mål 1 minut och åtta sekunder efter segrande Halfvarsson.

Istället blev svaret på alla frågor Calle Halfvarsson. Masen krossade allt motstånd och redan vid 6,7 kilometer var han 22,6 sekunder före Poromaa på andra plats. Som mest hade Halfvarsson 39 sekunders ledning, vid 10 kilometer.

– Det känns bra såklart, jag trodde inte att jag skulle klara det. Jag hade en tung känsla i förmiddags och jag har haft problem med föret tidigare, så jag är glad att jag kunde tackla det i dag, säger Halfvarsson till SVT Sport.

”I en klass för sig”

Då hade emellertid Björn Sandström tagit sig förbi Poromaa upp på andraplats. Sandström åkte bra på hemmabanorna och höll hela vägen in i mål.

Halfvarsson var däremot i en klass för sig och var 44,5 sekunder före tvåan Sandström som smått överraskande tog silvret. William Poromaa tog bronset, slagen med över minuten av Halfvarsson.

– Han är i en klass för sig i dag, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Det här var Calle Halfvarssons andra SM-guld på distansen. I Garphyttan 2015 på Ånnaboda Skidstadion vann han guldet framför Daniel Richardsson.

Pratade med konkurrenten under loppet: ”Trodde att de skojade”

Halfvarsson inledde däremot inte loppet på topp. Vid 2,2 kilometer var han åtta, 18 sekunder efter Poromaa som ledde då. Sedan lade Halfvarsson i en högre växel.

– Jag hörde något om att jag var i ledningen, då trodde jag att de skojade.

Han hade åkt ikapp Anton Persson och frågade då honom om det stämde.

– Då snackade jag med Anton Persson och frågade honom under loppet om jag verkligen var i ledning och han svarade ja, säger Halfvarsson och skrattar.

KLIPP: Halfvarsson överlägsen på SM: ”Trodde de skojade”

Top fem i herrloppet

1. Calle Halfvarsson, 24.33,9

2. Björn Sandström, +44,5

3. William Poromaa, +1.08,8

4. Fredrik Andersson, +1.24,9

5. Jens Burman, +1.27,9

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.