Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Charlotte Kalla om oron: ”Var livrädd att min karriär skulle ta slut” Foto: TT Bildbyrån

Charlotte Kalla en prick från dopningsbrott: ”Nära att förstöra allt”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla fick två prickar i vistelserapporteringen på 23 dagar i maj 2021. En till miss inom loppet av ett år och stjärnan hade stängts av för dopning.

– Det kom som ett knytnävsslag i magen, berättar Kalla för SVT Sport.

Hör Kalla berätta om känslorna när hon fick sin andra prick i spelaren ovan.

Tre ”prickar” inom ett år i vistelserapporteringen är ett dopningsbrott där man riskerar minst ett års avstängning.

Något som blivit verklighet för svenska idrottare som tennisspelaren Mikael Ymer och friidrottaren Meraf Bahta.

Nu visar det sig att det var nära även för Charlotte Kalla. I maj 2021, knappt ett år före längdstjärnans sista OS i Peking, fick hon två prickar inom loppet av 23 dagar. Det avslöjar hon i sin självbiografi.

”Nära att förstöra allt”

Vid den andra missen hade Kalla 17 missade samtal av Antidoping Sverige, skriver hon i boken.

”Chocken kändes till och med fysiskt. Jag hade aldrig upplevt något liknande. En osynlig kraft slog mig så hårt att jag var tvungen att vika mig framåt. Jag var nära att förstöra allt jag hade byggt upp. Jag skulle dra med mig många i raset”.

Kalla beskriver hur hon såg rubrikerna framför sig.

”Ingen skulle vilja se hela bilden, orka bry sig om förklaringar eller vilja höra ursäkter om slarv. En miss till skulle sätta en stämpel på mig som inte skulle gå att få bort: Dopningsdömd”.

Kalla höll missarna hemliga även för de som jobbade närmast henne. Hon skämdes och kände inte till någon annan som haft två prickar. Stressen för att göra fel igen var stor och hon började ställa alarm för att kontrollera vad hon rapporterat.

Levde med oron över OS

Hon levde med oron över sitt sista mästerskap, OS året därpå. När hon avslutade karriären visste hon vad hon skulle göra morgonen efter.

”Jag skulle gå in och avregistrera mig i ADAMS-systemet. Därefter skulle jag inte längre behöva oroa mig över att missa en oanmäld dopningskontroll. Jag skulle aldrig mer behöva rapportera var i världen jag tänkte vara.”

Vistelserapporting – SÅ funkar det

Rapporteringssystemet ADAMS finns för att dopningskontrollanter ska kunna göra oanmälda dopningstester. Som aktiv ska man i förväg meddela var man befinner sig under en timme varje dag.

Dyker en kontrollant upp på den angivna platsen och tiden och den aktive inte är där får hen en ”prick”. Tre missar under ett år är ett dopningsbrott och man riskerar minst ett års avstängning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.