Charlotte Kalla hade konstaterad astma i början av elitkarriären, men slutade när hon inte längre kände av några problem, skriver hon i sin självbiografi.
Tio år senare upplevde hon problem med lungorna igen och tog nya tester på sjukhus för astma. De visade inget – istället fick hon hjälp av landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson och de bestämde att testa medicinering. Detta var inför en världscuptävlingen i Ruka 2016 där hon slutade 75:a och drabbades av rubbningar i hjärtrytmen.
”Pliggen föreslog en långtidsverkande medicin som jag skulle ta dagligen. Och sedan en luftrörsvidgande medicin. Den skulle användas vid behov, som vid intervallpass och tävlingar”.
”Ett missförstånd”
När hon gav sig ut i tävlingsspåret hade hon använt medicinen i ett dygn, både på kvällen och på morgonen före loppet.
”Han antog att hjärtrusningen berodde på kombinationen av den luftrörsvidgande medicinen och koffein”.
Kalla hade tagit ett par krossade koffeintabletter vid tävling under tio års tid. Efter händelsen i Ruka fortsatte Kalla använda medicinen för sina lungor men tog aldrig koffein i samband med tävling igen.
”Ovanan att ta luftrörsvidgande medicin plus koffein plus tävling gav en kombination av saker som alla piskade på hjärtat”.
Ville inte berätta
Att hon använde astmamedicin var det nästan ingen som visste om, och hon berättade inte det heller efter hjärtarytmin, ens för lagkamraterna. Detta på grund av en debatt om att det rörde sig i gränslandet till dopning.
– När jag utreddes för astma så hade det varit ganska mycket skriverier kring ett för frikostigt användande av astmapreparat och att det finns för mycket okunskap. Därför kändes det inte aktuellt att berätta om det när jag drabbades av hjärtrusningen, utvecklar hon för SVT Sport.
SE MER: Kalla avslöjar detaljer från karriären i sin nya bok