Marit Björgen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Marit Björgen om sin syn på astmadebatten: ”Jag visste att många andra nationer använde astmamedicin” Foto: NRK

Marit Björgen kring Charlotte Kallas tystnad om astmamedicineringen: ”Norge fick skuld”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla pratade aldrig öppet om sin astmamedicinering under karriären.

Svenskan ville inte det – på grund av alla negativa rubriker kring norska åkarnas medicinering.

– Det var som att vi tog all ”skuld”, säger Norges tidigare längdstjärna Marit Björgen till NRK.

Charlotte Kalla berättar i sin bok ”Skam den som ger sig” om när hon drabbades av hjärtarytmi under ett världscupslopp i Ruka 2016. Hon själv tror att det kom av att hon använt astmamedicin och koffeintabletter inför loppet.

Att hon använde astmamedicin var något hon valde att inte prata öppet om då det var stor uppmärksamhet kring Norges utbredda medicinering.

”Debatten hade handlat om att de rörde sig i gränslandet kring dopning. Det var så mycket som var oklart kring vilka som använde astmamedicin och varför det ordinerades i så stora mängder”, skriver Kalla i boken.

”Många som inte berättade”

Den tidigare norska storåkaren Marit Björgen använde själv astmamedicin, vilket hade godkänts av Fis. Det bidrog till ett norskt fokus kring just astmamedicinering.

– Jag tycker att Norge fick ta mycket av det, för jag visste att de var många andra nationer och aktiva som använde astmamedicin men som inte berättade. Det var vi som tog all ”skuld” nästan, om man kan säga så. Men jag själv kände att det var bra att vara ärlig om det och jag visste att jag hade mitt på det torra, kommenterar Björgen.

Att Norge fick ta smällen är inget som Kalla reflekterat över.

– Det kan nog absolut stämma. Det känns bra att ämnet diskuteras men det var också deras val som blev hett och då var det kanske rätt att de blev extra granskade, säger Kalla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.