Maja Dahlqvist leder sprintcupen. Foto: Bildbyrån

Dahlqvist i ledning i sprintcupen: ”Supermotiverande”

Uppdaterad
Publicerad

Maja Dahlqvist leder sprintcupen inför Drammens sprint i dag.

Formen är även bättre än förra helgen, menar 27-åringen.

– Det är kul att jag har ett sådant läge nu i slutet av säsongen, annars är det lätt att luften går ur en såhär på slutet, säger hon till SVT Sport.

Maja Dahlqvist hade en fenomenal inledning på säsongen och vann allt. Under OS blev det tre medaljer – på tre starter.

– Jag är skitnöjd med OS, jag hade tre starter och tre medaljer och det var väldigt speciella förutsättningar, så jag är supernöjd, säger hon till SVT Sport.

”Tror på en bättre känsla”

Förra helgen tog svenskorna en trippel i Lahtis sprint, där Jonna Sundling vann före Emma RIbom, Maja Dahlqvist kom trea. Hon var nöjd med tredjeplatsen.

– Jag var i bra slag på OS och när jag kom hem så kraschlandade jag lite fysiskt och mentalt, det var tidsomställning och jag var väldigt trött. Sedan tillät jag mig själv att slappna av lite.

– I Lahtis var jag hur glad som helst att jag kom trea, då kändes det inte som att jag var på banan igen, men nu känns det bättre igen. Jag tror på en bättre känsla imorgon än vad hade i Lahtis.

Leder sprintcupen: ”Supermotiverande”

Dahlqvist leder den totala sprintcupen på 457 poäng före slovenskan Anamarija Lampic som har 316. För en seger i världscupen får man 100 poäng, en andraplats ger 80 poäng och tredjeplatsen ger 60 poäng.

Det är två bekräftade sprinttävlingar kvar av världscupen (Drammen och Falun), men Fis försöker flytta världscupavslutningen till annan ort än ryska Tiumen, som var ordinarie ort. Inget är ännu klart.

– Det är kul att jag har ett sådant läge nu i slutet av säsongen, annars är det lätt att luften går ur en såhär på slutet, det stora i år var OS, men nu har jag totala sprintcupen kvar, den har jag aldrig vunnit förut. Det är supermotiverande att kriga för varenda poäng där oavsett hur det kommer kännas.

Sprintkvalet inleds klockan 10:00 och finalerna startar 12:30.

KLIPP: Emma Ribom och Maja Dahlqvist efter pallplatserna i Lahtis (26 februari 2022)

Topp fem sprintcupen damer inför Drammens sprint

1. Maja Dahlqvist, Sverige, 457 p.

2. Anamarija Lampic, Slovenien, 316 p.

3. Jessie Diggins, USA, 251 p.

4. Johanna Hagström, Sverige, 231 p.

5. Nadine Fändrich, Schweiz, 211 p.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.