Ebba Andersson hoppas vara ett snäpp vassare i Ruka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ebba Andersson om chanserna till att ta hem totala världscupen. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Ebba Andersson om att stå i skuggan av världens bästa sprintlandslag

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson får ofrivilligt stå över fredagens sprint i världscuppremiären i Ruka. Hon står i skuggan av världens bästa sprintlandslag.

– Det är en sådan här gång det blir en brutal verklighet, säger Andersson till SVT Sport.

Med ambitionen att vara högt upp i världscupen riskerar Andersson att tappa viktiga poäng om hon inte kvalar in och får köra sprinttävlingar under säsongen.

Eftersom du har ambitioner kring totalcupen, har du någon gång tänkt att du borde ha en plats i sprint av den anledningen?

– Jag vet vilka riktlinjer som gäller och en sådan här helg handlar det om att jag inte presterat tillräckligt bra på just sprint, säger Andersson, som hoppas på fler möjligheter under säsongen.

”Kommer då såklart att skifta fokus”

Tror du att du kan vinna den totala världscupen trots att du riskerar att missa så många sprinttävlingar?

– Det återstår att se. Tour de Ski är säsongens stora mål men visar det sig att jag har chansen på den totala världscupen under säsongen kommer jag så klart att skifta fokus, säger Andersson och pekar på att i alla fall två sprinttävlingar är säkrade: Etapperna på Tour de Ski vid årsskiftet.

”Hoppas vara något snäpp vassare”

Under fredagen ska hon heja fram sina lagkamrater i sprinten i Ruka och på lördag gör hon säsongsdebut i världscupen med 10 km klassiskt individuell start. Hon var nästan en halv minut efter Moa Ilar på samma distans men i fristil för en knapp vecka sedan men känner att känslan är god och att det finns mer att kräma ur.

– Jag har konserverat den goda känslan som jag har och spetsat till det övriga och hoppas vara något snäpp vassare än i Gällivare. Det är ju faktiskt dags för världscuppremiär, säger en förväntansfull Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.