Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Edvin Anger prata om stoltheten över sin fanclub: ”De var helt lyriska”. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Edvin Anger efter stora genombrottet: ”En liten chock”

Uppdaterad
Publicerad

Edvin Anger slog igenom stort i fjol med tre fjärdeplatser i världscupen och avslutade året inför en stor fanclub.

21-åringen, som i år har siktet inställt på pallen, har smält genombrottet.

– Det var en liten chock i början, men man vänjer sig fort tyvärr, säger han till SVT Sport.

Edvin Angers debutsäsong i världscupen blev en succé, med flera framskjutna placeringar.

Dock lös pallplatserna med sin frånvaro – Anger hade inte marginalerna på sin sida och slutade på den snöpliga fjärdeplatsen tre gånger individuellt i sprint.

– Det var lite frustrerande där och då att man aldrig kom dit. Men i efterhand var det en jättebra säsong. Kan jag göra en liknande säsong i år, fast där jag tagit steg, så kanske jag har lika många pallplatser som fjärdeplatser. Det hade varit något helt annat.

”Går på förstaplatsen”

Du är trött på fjärdeplatser nu?

– Ja det är jag. Nu tycker jag att vi går på förstaplatsen direkt. Förhoppningsvis blir det många podiumplatser. Jag vill ligga högt upp både i totalen och sprintcupen.

21-åringen från Hedemora tar med sig flera lärdomar från debutåret, inte minst vilka strider man ska ta och när man ska växla upp i heaten.

– I efterhand var jag inte riktigt van vid farten som är. Det är klart att man har fått tänkt efter vad man kan göra bättre. Men det är bara positivt. Det hade varit konstigt om jag var fullärd mitt första år.

”De var helt lyriska”

Edvin Anger ser positivt på genombrottet, och hur det lockat sponsorer och förenklat hans satsning. Han märkte en stor skillnad i intresse kring honom som åkare, något som inte minst syntes i världscupsavslutningen i Falun i fjol då 200 Hedemorabor åkte buss till tävlingarna och hejade fram Anger i gula Edvin Anger-tröjor.

– De var helt lyriska efter den helgen och vill tillbaka i år och göra den klacken förhoppningsvis dubbelt så stor. Det är mycket glädje hemifrån och många företag som vill hjälpas åt. Jag får optimala förutsättningar.

Edvin Anger tävlar framför sin fanclub i Falun i världscupen i våras. Foto: Bildbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.