Frågan om att damer och herrar ska köra samma tävlingsdistanser har varit uppe på tapeten tidigare.
Men när åkarna erbjöds att köra lika långt under Sverigecupen i Falun i helgen tog diskussionen fart igen och stjärnorna i det svenska damlandslaget reagerade. Nu kräver de samma distanser som herrarna på VM, OS och i världscupen.
– Det är jättekonstigt att killarna åker dubbelt så långt som oss i exempelvis skiathlon. Det är nästan lite kränkande, sa Frida Karlsson.
Linn Svahn jämförde längdskidåkning med fotboll, där damer och herrar spelar lika långa matcher.
– Det är liknande inom de flesta sporter. Jag ser ingen anledning till att det inte ska vara samma inom längdskidsporten. Det är en konservativ tradition att vi ska köra kortare än grabbarna.
SVT Sports expert Anders Blomquist är inne på samma linje som åkarna och har lyft frågan flera gånger under SVT:s sändningar.
Frågan kan lyftas på Fis-mötet
– Det är väldigt förvånande att vi är framme vid 2021 och att sådana här frågor diskuteras, faktiskt. För mig är det självklart, jag har haft svårt att förstå varför man inte tävla lika långt. De tränar lika mycket och är lika starka.
– Internationella skidförbundet (Fis) är ett traditionstyngt och ganska konservativt förbund. Man var långt ifrån det sista förbundet att låta damer delta på lika villkor som herrar. Det är det ena, det andra är att tjejerna inte drivit den här frågan lika hårt själva.
Men frågan kommer nu att lyftas, det menar Sveriges landslagschef Anders Byström.
– Vi har ju pratat om det här under vintern, jag tror att det kommer bli en fråga på Fis-mötet. Nu har ju Vegard Ulvang (ordförande Fis längdåkningskommitté) sett och läst det här också, säger Byström till SVT Sport.
Det är i månadsskiftet maj-juni som Fis olika kommittéer håller stormöte – det är då saken kan diskuteras, berättar Byström och säger att det är en fråga som Sverige kan driva.
– Det kan vi göra, men det kommer nog Fis göra själva. Men det är en fråga vi driver, det här är en önskan från många nationer.
KLIPP: Maja Dahlqvist: ”Ett steg mot mer jämställdhet” (26 mars 2021)