• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Frida Karlsson och fler andra damåkare i landslaget tycker att damer och herrar borde få jämställda banlängder. Foto: Bildbyrån

Skiddamerna i upprop om lika längd på loppen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har de svenska skiddamerna fått nog och efterlyser samma banlängder som herrarna på VM, OS och världscup.

– Det är nästan lite kränkande, säger Frida Karlsson.

Niklas Jonsson, avgående svensk representant i internationella skidförbundets (Fis) längdkommitté, råder damerna att tydligare driva frågan.

Sverigecupen, som nu avslutas i Falun, tog ett ovanligt grepp att båda dagarna erbjuda herrar och damer samma distans – 10 respektive 15 kilometer. Det fick stjärnorna i svenska damlandslaget att reagera och de kräver nu samma distanser som herrarna på VM, OS och världscupen.

”På rätt väg”

Flera kommentarer var mycket tydliga efter lördagens tävling där Ebba Andersson vann med 55 sekunder före Charlotte Kalla.

– Det är bra att ni i media lyfter debatten och vi damer kommer att vara starka tillsammans, säger Charlotte Kalla och fortsätter:

– Det är en idrott med lång historik så det tar tid att göra förändringar. Den här helgen är ett bevis på att vi är på rätt väg eftersom vi åker lika långt som herrarna.

Frida Karlsson är upprörd.

– Det är jättekonstigt att killarna åker dubbelt så långt som oss i exempelvis skiathlon. Det är nästan lite kränkande, säger hon.

– Det går att göra sporten roligare genom att vi antingen får längre banor eller så får herrarna anpassa banlängderna efter damerna. Det är bra om frågan kommer högre upp till de som bestämmer inom Fis. Jag tror att det slår hårdare om detta kommer från svenska skidförbundets styrelse än bara från oss åkare.

”Konservativt”

Linn Svahn vill också se en förändring.

– Inom fotbollen har damer och herrar 90 minuter plus övertid. Det är liknande inom de flesta sporter. Jag ser ingen anledning till att det inte ska vara samma inom längdskidsporten. Det är en konservativ tradition att vi ska köra kortare än grabbarna, säger hon.

Jonna Sundling menar att detta bör bli en fråga i samband med den årliga utvärderingen mellan åkarna och Fis.

– Där finns chansen för oss att säga vad man tycker, säger hon.

Niklas Jonsson, avgående svensk representant i Fis längdkommitté, säger att det inte finns något motstånd i Fis, men råder damerna att tydligare driva frågan mot det internationella förbundet.

– Det har inte kommit in något konkret förslag. Någon måste komma med förslag och driva frågan. Hittills har det inte kommit något sådant. Det som kommit är ett förslag från Norge att köra en femmil för damer i samband med Holmenkollen. Det stödde vi i Sverige, men det gick inte längre. Eller kanske det är så att herrarna ska anpassa sig till damernas längder? Detta har också varit en fråga i åkarenkäten från Fis efter varje år. Men vi i Fis känner inget tryck från damerna att vilja åka längre, säger han.

”Viktig fråga”

Niklas Jonsson säger att jämställdhet är en mycket viktig fråga inom Fis.

– Det måste vara fler än de fyra-fem bästa nationerna som arbetar för jämställd skidåkning inte bara på landslagsnivå utan även på hemmaplan. I dag har vi problemet att vissa nationer satsar mycket mer på herrarna än damerna.

Jonsson nämner också att man exempelvis i Ryssland har haft synpunkter på att det har varit för lite spänning i vissa damlopp.

– Då kan man fråga sig om man kör en femmil för damer med gemensam start. Hur länge skulle det vara dramaturgi under det loppet på en tv-sändning på två och en halv timme? Det är inte som när det blir 40 herrar som kommer tillsammans mot slutet. Det är en risk, säger han.

– I dag har vi två produkter som är minst lika bra och där kanske damskidåkningen över hela Norden är minst lika populär, kanske till och med mer populär, än herrskidåkningen. Så var det inte när jag åkte. Då fick damerna nästan alltid de sämsta tv-tiderna. Nu är det precis lika tv-sändningar, det är samma prispengar, samma orter. Det är bra och där har vi kommit långt.

SE MER: Dahlqvist: ”Ett steg mot mer jämställdhet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.