Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Krista Pärmäkoskis glädje när hon vann världscuptävlingen i våras – mitt under livskrisen hon nu avslöjar i sin självbiografi. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Finska längdskidstjärnan Krista Pärmäkoski avslöjar tuffa tiden: ”Livet var ett helvete”

Uppdaterad
Publicerad

I mars vann Krista Pärmäkoski sitt första världscuplopp på sex år.
Nu avslöjar hon att hon gjorde det mitt under en en stor livskris.
”Livet var ett helvete”, skriver hon i sin självbiografi, där hon berättar att hon led av panikattacker och åt antidepressiva mediciner.

Pärmäkoski brast ut i tårar när hon vann 20 km-loppet i Lahtis i början av mars, och därmed hade säkrat sin första seger i världscupen på sex år.

– Det var väldigt känslosamt för mig, sade hon till SVT Sport efter segern.

Led av panikattacker

Något hon inte berättade för någon då var att segern kom mitt under en livskris. Det avslöjar hon dock i sin nyskrivna självbiografi ”Avoin”, som finska Yle citerar.

Där skriver hon att hennes säsong präglats av panikattacker, och att hon gick på antidepressiva mediciner och gick i terapi. I samband med världscupen i Lahtis hade hennes hund plötsligt dött, samtidigt som äktenskapet var i upplösningstillstånd.

”Livet var ett helvete”

Men som värst var det veckan efter Tour de Ski.

”Livet var ett helvete. Då jag fick en panikattack funderade jag hur mycket medicin jag vågade äta. Jag var så nere att jag undrade hur jag skulle orka”, skriver hon, och fortsätter:

”Fast jag visste att jag var stark var det skrämmande att märka att jag tänkte om jag ska ta en flaska gin eller äta mediciner.”

Krista Pärmäkoski hade funderingar på att lägga av efter den gångna säsongen, men den framgångsrika säsongsavslutningen gjorde att hon nu har bestämt sig för att satsa över OS i Italien 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.