SVT Sport träffade Therese Johaug i Oslo

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Sport träffade Therese Johaug i Oslo. Foto: SVT/Bildbyrån

Therese Johaug om Jannik Sinners lindriga straff efter positiva dopningstestet: ”Inte orättvist”

Publicerad

Therese Johaug stängdes av i 18 månader efter att ha testat positivt för den anabola steroiden clostebol.
Tidigare i år testades tennisstjärnan Jannik Sinner positivt för samma substans – och slapp avstängning.
Orättvist? Inte enligt Johaug.

Världsettan i tennis Jannik Sinner ertappades tidigare i år med den anabola steroiden clostebol, samma preparat som Therese Johaug 2017 stängdes av för i 18 månader.

Men Sinner slapp avstängning då organisationen som utredde fallet accepterade hans förklaring till hur han fått i sig medlet omedvetet. Däremot blev han av med resultaten, rankingpoängen och prispengar från Indian Wells där han blev utslagen i semifinalen.

Många har uttalat att de tycker att det är orättvist att Sinner fick ett så lindrigt straff. Till exempel har den australiska stjärnan Nick Kyrgios skrivit på X att han tycker att Sinner borde blivit avstängd i två år.

”Synd om honom”

Men när SVT Sport träffar norska skidstjärnan Johaug i Oslo berättar hon att hon ser det som helt rätt att Sinner fick ett mycket mildare straff.

– Först och främst tycker jag väldigt synd om honom, för jag vet exakt hur det är för honom och har stått i samma situation, säger hon, och fortsätter:

– Jag tycker att det är helt rätt att han inte ska ha något straff. Han kan ju inte rå för vad hans fysioterapeut har gjort, och det var ju väldigt, väldigt små mängder som kom in i hans blod, jämfört med mig.

– Jag tog ju en salva på ett öppet sår som gick rätt in i blodsystemet, men han var ju helt oskyldig. Så jag tycker att det är helt rätt att han inte får något straff.

”Blivit en starkare person”

Johaug, som i vinter gör comeback efter två års frivilligt uppehåll, förklarar att hon i dag inte tänker så mycket på det som hon beskriver som en ”förfärlig mardröm”, men att hon på sätt och vis ser att det som skett hjälpt henne.

– Jag tror att jag har blivit en starkare person, och starkare mentalt på ett sätt som jag kunnat använda mig av under de sista åren av min karriär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.