Frida Karlsson. Foto: Bildbyrån

Frida Karlsson i toppform inför OS: ”Såg väldigt bra ut”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson är i toppform inför OS. Det visade en testtävling hon körde två dagar innan avfärden till OS-lägret i Livigno.

– Det såg mycket bra ut, avslöjar hennes tränare Per Nilsson.

Det var förra torsdagen som Frida Karlsson körde testloppet.

Distansen var 15 kilometer skiathlon, som också är damernas första OS-lopp i Peking den 5 februari.

OS i Peking 2022

Frida Karlsson körde själv, men upplägget var så tävlingslikt som möjligt. Hon kunde både mäta puls, laktat (blodprov som visar hur kroppen reagerar vid hög arbetsbelastning) samt själva åkkänslan, och byte mellan klassisk och fristil.

Efteråt var Per Nilsson lyrisk:

– Det såg väldigt bra ut. Hennes känsla och trycket i åkningen fungerade mycket bra, säger Per Nilsson.

TT: Hur uppfattade Frida Karlsson sin åkning?

– Hon var inte supernöjd, utan kände att det är lite kvar. Hon vill ha lite mer tryck och plåga ur sig. Men det är svårt att plåga sig på det sättet när hon kör själv. De procenten hon kan plocka ur sig när nummerlappen kommer på kan bli svår att mäta, svarar Per Nilsson.

Tränade för hårt före Tour de Ski

Testloppet bekräftade för Frida Karlsson och hennes team att träningen gått bra efter hemkomsten från Tour de Ski vid årsskiftet.

Per Nilsson konstaterade att det är första gången på två år som hon kunnat träna normalt i januari.

För två år sedan tvingades Karlsson ta en paus på grund av hälsoproblem. I fjol var hon skadad efter att ha ramlat i golvet i samband med styrketräning på hotellet under touren.

– Nu såg det bra ut, säger Per Nilsson, trots att Frida Karlsson inte gjort några jättelopp innan hon bröt touren efter sprinten.

Per Nilsson avslöjar att det berodde på hon tränade lite för hårt på hög höjd mellan tävlingarna i Davos och Tour de Ski, samtidigt som hon påverkades av att gå ner från 1 800 till tävlingshöjden 1 400 meter. Han berättar också att hon hade inte perfekta skidor på den andra etappen.

– För mig var detta inte något alarmerande. Hon skulle inte flyga fram på Tour de Ski. De senaste veckorna har träningen gått bra, säger Per Nilsson.

Undvika misstag

TT: Vilka misstag kan Frida Karlsson göra med sin form de sista veckorna före OS?

– Att hon tränar för mycket. Nu handlar det om att göra som tidigare, men ta bort 20 procent av allting i träningen, säger Per Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet