Frida Karlsson om kollapsen i Tour de Ski

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Frida Karlsson ser tillbaka på kollapsen i Tour de Ski. Foto: Bildbyrån/SVT

Frida Karlsson: ”Känd för att blåköra – jag lär mig”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson gör sin första riktiga satsning på höghöjdsträning.

Hon hoppas på flera lärdomar, inte minst kring sin förmåga att tömma sig totalt.

– Det handlar mycket om att anpassa farten och jag som är känd för att blåköra, jag lär mig, säger hon till SVT Sport.

En utpumpad Frida Karlsson kollapsade efter segern i Tour de Ski i fjol och uteblev från priscermonin då hon fick vård i stället.

– Det var ett speciellt fall, med den påfrestningen jag hade inför sista dagen. Det var mycket stress, och många lopp man hade kört. Jag tror att det är nyttigt att ha varit där en gång. Men jag är inte rädd för att det ska hända igen, säger hon.

”Lite bra finlir”

Karlsson har nyligen avslutat sitt andra av tre höghöjdsläger den här försäsongen, i italienska Livigno. Höghöjdsatsningen är hennes första riktiga och hon hoppas utvecklas och lära sig mycket om sin kropp och var gränsen går.

– Jag har en tränare som är väldigt duktig på den biten. Per (Nilsson) får mig alltid att tänka i de banorna även på intervallpassen här. Jag är bra på att sätta huvudet under axeln och bara köra till målet. Jag tycker om det lättsamma i det, men han har kommit med lite bra finlir.

”Tänker mer på lång sikt”

Utan mästerskap i år hoppas hon att det blir extra fokus på träning och utveckling även när tävlingssäsongen dragit i gång.

– Jag tänker lite mer på lång sikt och tänker att jag ska fortsätta träna under tävlingssäsongen, och bara låta bollen rulla. Jag har inte det där superspetsiga fönstret där jag ska vara bäst. Det väntar tre mästerskapsår efter säsongen och det känns kul att målet är utvecklingen och inte ett speciellt resultat.

Är Tour de Ski ett mål ändå?

– Det är den roligaste tävlingen på hela året, just hur det är upplagt. Det kittlar lite i magen när man hör Tour de Ski. Det är lite samma där, jag kommer åka med det jag har och se till att ha kul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.