• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dominik Baldfauf fälldes för dopning under VM i Seefeld. Foto: Bildbyrån

Fuskarna talar ut: ”Räckte att dricka vatten med salt”

Uppdaterad
Publicerad

Max Hauke och Dominik Baldauf var bland de första att åka fast i den pågående dopningshärvan. Och nu har de båda längdåkarna uttalat sig i en intervju.

– På något sätt lyckades vi leva ett perfekt dubbelliv, säger Max Hauke.

De österrikiska längdåkarna Max Hauke och Dominik Baldauf åkte dit för dopning under VM i Seefeld. Nu har den österrikiska tidningen Kronen Zeitung träffat de två fuskarna för en intervju som Expressen har tagit del av.

– På något sätt lyckades vi leva ett perfekt dubbelliv, säger Max Hauke.

De båda 26-åringarna valde att erkänna allting i förhör med polis och släpptes sedan. De båda åkarna började dopa sig under 2017 när de hörde av sig till den tyske läkaren Mark Schmidt.

– Vi bestämde oss för att kontakta den här läkaren. Och det blev början på vår undergång, säger Hauke.

Vidare berättar Baldauf att all kontakt skedde via mobiltelefoner med kontantkort och att fusket inte fick utslag i dopningstesterna.

– Det räckte med att dricka lite vatten med salt efter loppet, så späddes blodet ut till en normal nivå. Den som åker fast för bloddoping i ett vanligt test måste vara en riktig klant, säger Baldauf.

I efterdyningarna av Baldauf och Hauke har flera andra idrottsutövare åkt fast för dopning, bland annat cyklisten Georg Preidler och skidåkaren Algo Kärp. Gemensamt för alla som har åkt fast är att de tillhör samma dopningsnätverk där idrottsläkaren Mark Schmidt pekats ut som huvudperson.

Både Baldauf och Hauke riskerar fyra års avstängning och tre års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.