Linn Svahn, Frida Karlsson och Emma Ribom

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Ribom vill ändra reglerna kring gula kort – hör hennes och landslagschefens tankar i spelaren ovan. Foto: Bildbyrån.

Gula korten som kan ödelägga svenskornas Tour de ski

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson, Emma Ribom och Linn Svahn har alla slagläge i Tour de Ski.

Men i etapperna i Davos hotas de av varsitt gult kort. Ett till och touren ödeläggs.

– Det är olyckligt. Vi får vara extra försiktiga, speciellt Linn Svahn som fick ett häromdagen. Hon har ögonen på sig, säger landslagschefen Anders Byström.

Under det klassiska 10 kilometersloppet i Toblach på nyårsafton blev det tydligt att juryn har bestämt sig – de kommer gå hårt åt förbjudna skejtskär.

Linn Svahn var en av de som märkte av alla varningar (de flesta vara bara muntliga) när hon straffades.

”Nervös över kortet”

I Davos väntar först en sprint i dag och sedan ett nytt klassiskt lopp över 20 kilometer i morgon.

Det innebär dubbla risker att dra på sig ett gult kort för antingen en tjuvstart, vilket förekommer ibland i sprint, eller skejtskär.

– Jag är ändå lite nervös över att ha det där kortet med mig. Varje sprintstart den här säsongen har jag tänkt: ”Okej Emma, vänta en millisekund extra innan du sticker iväg” för det är små marginaler i bland, säger Emma Ribom som liksom Frida Karlsson drog på sig sitt gula kort före touren.

”Medvetna om konsekvenserna”

Ett andra gult kort under Tour de Ski innebär inte att du blir diskad, men ger ett tidstillägg på hela tre minuter.

– Vi är väl medvetna om konsekvenserna, det gäller bara att försöka vara noggrann och hålla sig till reglerna, säger Ribom.

Linn Svahn:

– Börjar man fundera för mycket så tror jag det ställer till mer problem än vad det gör nytta. Det gäller bara att vara smart.

Både Emma Ribom och landslagschefen Anders Byström vill ändra reglerna kring gula kort. Hör deras tankar i spelaren högst upp i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.