Landslagschefen Anders Byström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är det så viktigt att åkarna bor på olika höjder under Tour de ski? Hör Anders Byström berätta: ”Extrem utmaning” Foto: Bildbyrån.

Svenska draget i Tour de Ski – har delat på laget: ”Inte så kul”

Uppdaterad
Publicerad

Det väntar två tävlingar på hög höjd i schweiziska Davos i Tour de Ski.

Sveriges lösning på det? Att dela laget i två läger under touren.

– Det är inte riktigt kul, man vill ha laget samlat under en tour. Men vi måste tänka på prestationen först och då är det ändå viktigt att göra på det sättet, säger landslagschefen Anders Byström.

Halva det svenska laget laddade på hög höjd i Italien inför Tour de Ski medan resten valde att ladda på låg höjd och fira jul på hemmaplan.

I början av touren, i italienska Toblach, har åkarna haft separata boenden på olika höjder. Och den planen fortsätter när åkarna nu bytt land till schweiziska Davos, 1500-1600 meter över havet.

Skjutsat ner till dalen

– De som inte är acklimatiserade till höjden har vi valt att skjutsa ner i dalen utanför Davos. De bor på normal höjd där vi hoppas de ska få bättre effekt på återhämtningen, säger Anders Byström.

– Helst hade man haft alla samlade för att ha den extrema lagfeelingen. Men det går att lösa ändå. Vi skålade in det nya året på Facetime.

Byström tror att de som har förberett sig på höjd kommer att ha en fördel gentemot många andra i Davos.

– Jag tror att de har nytta av dagarna de spenderade där över jul vilket kanske inte var så kul socialt, men viktigt för tävlingen.

”Betydelsefullt för mig”

Jonna Sundling, fyra i totalen, är en av de som laddat på höjd.

– Jag är inte så orolig nu. För egen del är det väldigt betydelsefullt att ladda på höjd innan för att kunna göra mig själv rättvisa, säger hon.

Så bor åkarna

På hög höjd: Moa Ilar, Jonna Sundling, Johanna Hagström, Emma Ribom, Ebba Andersson, Leo Johansson, Gustaf Berglund, Truls Gisselman, Emil Danielsson, Johan Häggström.

På låg höjd: Frida Karlsson, Linn Svahn, Maja Dahlqvist, Sofia Henriksson, Lisa Ingesson, Calle Halfvarsson, William Poromaa, Jens Burman, Edvin Anger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.