Ebba Andersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Jessie Diggins säkrar segern i masstarten före bland annat Ebba Andersson (på bilden). Foto: Nordic Focus / BILDBYRÅN

Jessie Diggins vann ändrade tävlingen – svag svenskdag

Uppdaterad
Publicerad

Upplägget på loppet blev ändrat sent i kanadensiska Canmore, och det bemästrade Jessie Diggins, USA, bäst.

För svenskorna blev det en tyngre dag där skidorna inte var klockrena.

– Då är det tufft att hänga med, säger Moa Ilar till Expressen.

Istället för 10 km individuellt blev det 15 km masstart när världscuphelgen i Canmore, Kanada, drog igång. En ändring som skedde sent. Ett helt annat upplägg där det var svårt för en utbrytargrupp att skapa lucka.

Gång på gång gjordes försök, framförallt vid de två tillfällen där bonuspoäng skulle delas ut. Båda gångerna var det Jessie Diggins som knep bonuspoängen.

Med ett par kilometer kvar lyckades en tätklunga skaka av sig de flesta åkare. Då var det Ebba Andersson som var enda svenska bland åtta åkare som tampades om förstaplatsen.

Men det blev inte bättre än en sjundeplats för Ebba Andersson, 7,6 sekunder från segern, som inte lyckades hålla tempot på slutet. Jessie Diggins var hetast när hon spurtade ned Delphine Claudel.

Bland de svenska damerna fanns det en åsikt om att skidorna inte riktigt haft det rätta glidet, enligt Expressen.

– Det var en ganska samlad bild från oss tjejer. Släppet var inte som önskat i dag. Då är det tufft att hänga med, säger Moa Ilar till Expressen.

– Det var väl lite det som var en bidragande faktor till att det rann i väg. Jag skulle inte säga att det bara var farten utför, men det var känslan i varje skär. Men det är bara att åka med det man har. Jag gjorde det jag kunde, säger Ebba Andersson till Expressen.

RESULTAT

Världscupen i skidor – Canmore, Kanada

Damer, masstart, 15 km (f)

1) Jessie Diggins, USA, 40.26,0, 2) Delphine Claudel, Frankrike, +2,6, 3) Heidi Weng, Norge, +3,3.

Svenska placeringar:

7) Ebba Andersson, +7,6, 9) Linn Svahn, +15,0, 11) Frida Karlsson, +15,2, 13) Jonna Sundling, +34,7, 23) Moa Ilar, +2.19,0.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.