Johannes Hösflot Kläbo

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Johannes Hösflot Kläbos kritik: ”Belönas för att delta – inte för att vara på pallen”

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo vann 16 världscupsegrar i år – men var nästan chanslös i totalen.

Han vill se en förändring av poängsystemet till nästa år.

– Du belönas för att delta, inte för att vara på pallen. Det är synd, säger han till SVT Sport.

Johannes Hösflot Kläbo har dominerat stora delar av säsongen i år. Men mot landsmannen Harald Östberg Amundsen, som bara vunnit tre tävlingar, fanns inget att göra.

”Kört”

Amundsen vann Tour de Ski medan Kläbo missade den på grund av sjukdom. Efter att ha avslutat säsongen med sju raka segrar skiljde det 54 poäng till slut.

Nu höjs röster för att förändra poängsystemet i världscupen, vilket norska VG har rapporterat om tidigare. Kritikerna menar att det i för hög grad gynnar åkarna som åker mest – och inte bäst.

– Du blir belönad för att delta, du borde i alla fall belönas för att vara på pallen. Tidigare blev du det och det var skillnad om man kom etta, två eller trea. Men nu kan du bli nummer sju och få nästan lika många poäng, säger Kläbo till SVT Sport.

Lagen har haft möte

I det tidigare poängsystemet var det bara topp 30 som fick med sig mellan 1-100 poäng. I det nya, som infördes i fjol, är skillnaderna mellan åkarna mindre, då hela 50 åkare får med sig poäng.

Under torsdagen hölls ett möte i Falun med samtliga lag där frågan diskuterades.

– Folk var inte helt nöjda. Det var inte 10 av 10 där. Vi får se om det blir ändring till nästa säsong. Jag skulle vilja se en blandning av det gamla och nya systemet, säger Kläbo.

Poängsystemet – då och nu

1:a plats 100 tidigare/100 poäng nu

2:a plats: 80/95

3:e plats: 60/90

4:e plats: 50/85

5:e plats: 45/80

10:e plats: 26/60

15:e plats: 16/50

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.