Frida Karlsson sjua i världscupdebuten: ”Lite besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Supertalangen Frida Karlsson har nu gjort sin världscupdebut. Då öppnade 19-åringen riktigt hårt och tog ledningen.

Men på hög höjd i italienska Cogne tappade svenskan en hel del och slutade sjua.

– Jag är lite besviken på mig själv, säger hon till SVT Sport.

När både Norges och Sveriges VM-åkare saknades i världscupen i italienska Cogne handlade det mesta inför om Frida Karlsson som nu fick göra sin debut, en debut det pratats om i månader.

Succéjunioren, som har två första guld från junior-VM, inledde 10 kilometer klassiskt starkt och visade upp fin åkning. Vid den första mellantiden tog hon ledningen med 7,6 sekunder.

– Det är fin skidåkning av Frida Karlsson. Det här är riktigt häftigt, säger SVT:s expertkommentator Anders Blomquist.

Tappade mycket

Vid 8,1 kilometer hade Karlsson tappat mot Nadine Fändrich och gick där in som tvåa. Även Kerttu Niskanen gick snabbare än 19-åriga Karlsson och bakom jagade rutinerade Belorukova.

Till mål hade dock tiden runnit iväg ytterligare till 34,8, och det var uppenbart att Karlsson var sliten på slutet.

Frida Karlsson till SVT Sport efter debuten:

– Det var roligt att åka, det var det. Jag har försökt ta det som en vanlig tävling bara. Det gav mersmak. Sen tar jag med mig viktiga lärdomar till framtiden, säger hon.

– Det kändes som jag öppnade kontrollerat men på slutet fick jag känna på höjdsmällen, jag tappade väldigt mycket på slutet.

Hade du öppnat lite för hårt?

– Det är svårt att känna, på lågland hade jag absolut klarat att hålla det, men det blir lite annat på höjden. Det är en lärdom jag tar med mig. Jag är lite besviken på mig själv att jag inte klarade att hålla de sista två kilometerna.

Vann gjorde Kerttu Niiskanen före Fändrich och Nepryaeva.

Anna Dyvik var 23:a och Elina Rönnlund 28:a.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.