Frida Karlsson och Calle Halfvarsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Svenska skidförbundets generalsekreterare Pernilla Bonde om varför de skrivit under avtalet med Fis. Foto: Bildbyrån

Efter konflikten – Sverige har skrivit på avtal med Fis

Uppdaterad
Publicerad

En konflikt om tv-rättigheterna har skapat splittring i skidvärlden. Sverige har varit en av de mest högljudda kritikerna mot Fis planer på förändring.

Men nu kan SVT Sport avslöja att Svenska skidförbundet trots allt har skrivit under ett avtal med Fis.

SVT har tidigare rapporterat om konflikten kring marknadsrättigheterna till tävlingar inom Internationella skidförbundet.

Flera av de största skidnationerna, däribland Sverige, Norge och Österrike, bildade en allians under namnet Snowflake, som svar på Fis planer att sälja marknads- och tv-rättigheterna centralt, istället för att varje land själva ska sälja rättigheterna till tävlingarna.

”Vill skapa de bästa rättigheterna”

Det svenska förbundet har förklarat att de inte är emot en centralisering, men att de inte vill att det ska ske på sättet som Fis förhandlat fram.

Men trots Sveriges tidigare högljudda protester kan SVT Sport nu avslöja att det svenska skidförbundet har skrivit under ett avtal med Fis (som skrivit ett avtal med rättighetsbolaget Infront, som i sin tur säljer tv-rättigheterna till olika tv-bolag) om rättigheterna.

– För vår del handlar det om att ytterst vill vi skapa de bästa förutsättningarna för våra åkare. Och vårt nuvarande avtal går ut 2026, vilket betyder att det tåget går nu, för att vi ska kunna se vilka mediarättigheter vi faktiskt ska landa i, säger Svenska skidförbundets generalsekreterare Pernilla Bonde till SVT Sport.

Så vad betyder det här för Svenska skidförbundet?

– Det betyder ju att vi kan gå ut på marknaden, och det betyder ju jättemycket. Och ytterst betyder det att våra tittare ska få en bra upplevelse. Det är det det handlar om i slutändan, för att sporten ska växa.

Oklart ekonomiskt

Karin Mattsson, som varit ordförande för det svenska förbundet fram tills den 20 oktober (då hon avgick och ersattes av Anders Furbeck), förklarar att detta dock inte innebär att det nu är klart med ett centraliserat rättighetsavtal.

– För att centraliseringen ska bli av gäller det ju att helst alla nationer som arrangerar tävlingar har kommit överens med Fis, säger hon.

Så hur mycket det innebär i ren ekonomi är fortsatt lite oklart, eftersom alla länder inte är med på tåget?

– Ja, det blir ju så. För det är ju också så här att Infront i sin tur ska kunna sälja, och det finns ju ett visst fönster där.

Fis tog i våras beslut att deras styrelse kan ta beslut om att införa centraliseringen utan medlemsländernas samtycke, ett beslut som det tyska skidförbundet anmälde till en regional domstol. Den domstolen kom fram till att Fis beslut strider mot europeisk konkurrenslagstiftning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.