Längdchefen Johan Sares Foto: Bildbyrån

Längdchefen: ”Det har inte varit optimalt”

Uppdaterad
Publicerad

Att nu Annika Zell kastar in handduken och slutar efter ett år som damtränare i landslaget är ett misslyckande från skidförbundets sida. Deras plan för organisationen blev inte som de hade hoppats.

– Den lösningen var inte helt optimal, erkänner längdchefen Johan Sares till SVT Sport.

När landslagsorganisationen sattes ihop förra året så valde man att ha två herrtränare och två damtränare och så kompletterades det med två 50-procentiga tjänster på både dam- och herrsidan i Annika och Johan Olsson.

– Det berodde ju på hur träningsgrupperna var sammansatta. Vi tyckte väl, både Annika och vi, att den lösningen kändes bra då men nu efter säsongen när vi börjat utvärdera har vi väl sett att den lösningen inte var helt optimal, erkänner längdchefen Johan Sares till SVT Sport.

– Det känner nog både vi och dem att det blivit lite spretigt. Det har varit svårt att få ihop helheten. Man har varit lite splittrad, att ha ena benet i ena organisation och andra benet i en annan, säger Sares om att Zell haft en annan 50-procentig tjänst på Dala Sports Academy.

Huruvida skidförbundet kommer att fortsätta att ha 50-procentiga tjänster i fortsättningen är oklart.

– Det har inte känts optimalt. Men sedan beror det ju på hur man kombinerar den andra 50-procentiga tjänsten.

– Vi har ju inte satt hur träningsgrupperna ska se ut än och vet inte hur många aktiva det blir. Utefter det så kommer vi tlllsätta tränartjänsterna, säger Sares.

Svårt att vara tre

Att Zell hoppar av för att hon känt sig lite utanför skulle ha något att göra med att hon är kvinna tror inte Sares på.

– Det handlar inte om manligt och kvinnligt på det sättet. Jag tror att det handlar om att man är tre stycken. Om två bor ihop så kan man ju lösa många problem på rummet och i sängen, säger Sares om att Zell känt att hon inte alltid varit informerad som hon önskat.

Då hamnar den tredje utanför, i det här fallet Annika?

– Som Annika sagt till mig så kunde det kännas så. Men det tror jag inte man ska skylla på könen utan att de varit tre. Men det är så klart tråkigt att hon känt så, säger Sares.

– Vi får ju givetvis utvärdera det här och se om vi kan göra något bättre till nästa säsong.

Olsson kan också få ändrad tjänst

Johan Olsson har haft samma upplägg som Annika Zell. han har också upplevt, precis som Zell, att det har varit svårt att få det att fungera bra med tanke på halvtiden. Det lutar åt att Olsson inte heller fortsätter i samma roll med en 50-procentig tränartjänst.

– Vi har ju haft ett äktenskap, höll jag på att säga, under många år och vi kommer säkert att ha någonting med varandra att göra i fortsättningen också. Det är absolut ambitionen. Men exakt hur den rollen kommer att se ut, det tittar man på nu nye landslagschefen Jonas Peterson sätter ihop träningsgrupperna.

Han blir kvar i någon form?

– Det hoppas jag verkligen, säger Sares.

Den 1 maj tillträder Jonas Peterson som landslagschef efter avgående Rikard Grip. Men redan nu har Peterson suttit i många möten och planerat framtiden säger Sares. Det troliga är därför  att en ny landslagsorganisation presenteras redan innan 1 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.