Marit Björgen får vänta på sin comeback. Foto: TT.

Marit Björgens dopningsmiss stoppar hennes comeback

Uppdaterad
Publicerad

Marit Björgen har siktat på comeback i vinter och är i superform.

Men hon tvingas vänta längre än planerat på sin första tävling.

Anledningen: Hon hade missat att anmäla sig till det internationella dopningssystemet.

– Jag var lite för sent ute, säger hon.

Marit Björgen har tränat hårt den här säsongen för att vara med i långloppscupen, med Vasalopppet i mars som det stora målet. Hon gör träningsresultat som är lika bra som hon gjorde inför OS 2018, enligt henne själv  – vilket har gjort att hon varit öppen för att åter utmana den ”vanliga” längdeliten.

ARKIV: Björgen gör comeback i Vasaloppet (26 maj 2020)

Men nu har hon åkt på ett tungt bakslag, och tvingas vänta på sin tävlingscomeback. Hon kommer exempelvis inte vara med i den norska längdpremiären i Beitostölen i helgen.

– Jag har varit borta från antidopningsprogrammet. Jag lämnade det när jag lade av. Och jag måste vara med där i ett halvår. Jag var lite för sent ute, säger hon till NRK.

”Trodde att det var underförstått...”

Björgen berättar för NRK att hon först efter att hon hade aviserat sin långloppssatsning som hon fick frågan om hon hade gått med i det så kallade Adams-programmet (där utövarna hela tiden fyller i var de befinner sig, så att dopningsjägarna ska kunna hitta dem för tester) igen. Och det hade hon inte.

– Jag trodde att det var underförstått att jag var tillgänglig för tester igen genom att säga att jag skulle tävla i några långlopp. Jag trodde inte att jag behövde gå tillbaka till Adams, men det kanske var lite naivt från min sida. Så detta får jag ta på mig, säger 40-åringen.

NRK skriver inte när Björgen anmälde sig till Adams-systemet, och när hon därmed åter får tävla. Dock skriver de att det är tveksamt om hon kan vara med i klassiska Marcialonga i månadsskiftet januari/februari, en tävling som hon gärna vill åka som förberedelse inför Vasaloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.