Experten Mathias Fredriksson hyllar Ebba Andersson efter VM-guldet Foto: Bildbyrån

Mathias Fredriksson om Ebba Anderssons VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Till slut kom Ebba Anderssons första individuella VM-guld.

Något hon sett framför sig i fyra år, tror SVT Sports expert Mathias Fredriksson.

– Tror hon sedan den målgången tänkt på det här loppet och jobbat stenhårt, säger han.

Det var inget snack i damernas skiathlon över 15 kilometer på VM i Planica. Vid skidbytet var det en septett där Ebba Andersson och Frida Karlsson var först. Sedan stack Andersson, och höll ända in i mål, trots ett fall.

Det var 25-åringens första individuella VM-guld, marginalen i mål var 22 sekunder.

– Det är välförtjänt för Ebba, tänker på att hon varit så nära, backa tillbaka till OS-tremilen i fjol, hon hade medaljen i en liten ask och missar den snöpligt på slutet, tror hon sedan den målgången tänkt på det här loppet och jobbat stenhårt, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson och fortsätter:

– Jag är imponerad över hur hon börjar säsongen, redan i Bruksvallarna på premiären såg man att hon hade en enorm form, imponerade på världscup-premiären också, sedan tre raka segrar i världscupen efter sjukdomen (covid under jul och nyår), hon är en värdig och välförtjänt världsmästare och har jobbat hårt för den här medaljen.

”Frida har varit en större stjärna – tog långt tid för Ebba”

Vad säger du om hur loppet utvecklade sig?

– Jag tror att det var ganska väntat, Ebba ville nog inte ha med sig Frida in på slutet, jag ska inte säga att Ebba är en dålig spurtare, men Frida har en vassare spurt, så det var nog en väldigt tydlig plan och inte oväntat från Ebbas sida att hålla fart på klassiska delen, inte spränga fältet kanske, men iallafall tappa några i klungan, sedan i skejt-åkningen så tryckte hon bara på, säger Fredriksson.

Ebba Andersson har varit med i världstoppen under flera år, men hennes första individuella seger i världscupen kom först den här säsongen.

Vad tänker du mest på efter det här guldet?

– Alltså på VM i Seefeld för fyra år sedan blev hon lite sjuk precis innan och det blev inga individuella medaljer där... hon har fått jobba hårt. Frida har varit en större stjärna och vunnit fler lopp, det tog ganska lång tid innan först segern i världscupen. Det var inget snack idag, starkast åkaren, säger Fredriksson.

KLIPP: Ebba Andersson tar karriärens första VM-guld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.