OS-mästarens lillasyster vann – svenskorna utanför pallen

Darija Nepreajeva, yngre syster till OS-guldmedaljören Natalija, vann fem kilometersloppet på JVM i längdskidor.

Bästa svenska var Lisa Eriksson som slutade fyra, bara 3,8 sekunder från pallen.

– Det hade varit kul med en topp tre-placering, men jag är faktiskt ganska nöjd ändå, säger hon till SVT Sport.

Det blev ett jämnt lopp med små marginaler när juniordamerna tävlade i fem kilometer klassiskt i norska Lygna på fredagen. Märta Rosenberg från Duved öppnade hårt och ledde efter 1,2 kilometer, men kroknade sedan en aning och slutade sexa.

Bästa svenska blev istället Lisa Eriksson, Strömnäs Gif till vardags, som åkte jämnt hela loppet. Eriksson tog silver på 15-kilometersloppet, men missade alltså pallen i dag.

– Det hade varit kul med en topp tre-placering, men jag är faktiskt ganska nöjd ändå, den här distansen känner jag mig inte jättetrygg på, säger hon till SVT Sport.

Rysk dubbel i topp

Eriksson, som haft en tung höst av överbelastning var ändå vid gott mod efter loppet.

– Att jag lyckades ta en andraplats är ganska värdefullt för mig efter min höst, säger hon.

Eriksson är för övrigt tremänning med Ebba Andersson.

På tal om släktskap så vann ryskan Darija Nepreajeva loppet, bara tre sekunder före landsmaninnan Elizaveta Brekisjeva och trea kom norskan Emma Krinkeberg Moerk. Darija är yngre syster till Natalja Nepreajeva som tog OS-guld i stafett och brons i sprintstafett i Peking.

I herrarnas lopp över tio kilometer kom ingen svensk topp tio, bäst var Elias Danielsson på elfte plats, som kunde ha blivit bättre om han inte ramlat på slutet. Måns Skoglund kom på 16:e plats, Erik Larsson blev 24:a och Edvin Anger blev 31:a.  Vann gjorde ryssen Savelej Korostelev.