• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hanna Öberg Foto: Bildbyrån

Skidskyttarna sågar dopade åkarna

Uppdaterad
Publicerad

Skidskyttarna Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Jesper Nelin gillade inte dopningsskandalen i Seefeld. I deras podcast delar de ut en rejäl känga till de inblandade.

– Jag har aldrig sett något så sjukt, säger Sebastian Samuelsson.

När VM i Seefeld skakades av en dopningsskandal så var det inte bara skidvärlden som reagerade, utan även skidskyttarna i svenska landslaget blev irriterade. I podden ”Mitt i prick”, som görs av Öberg, Samuelsson och Nelin, har de ett segment där de delar ut ett pris till ”veckans clown”. Och i det senaste avsnittet så var det just de åkare som dopat sig som fick priset.

– Veckans clown är tveklöst Max Hauke och hans polare som har bloddopat sig, säger Samuelsson.

Den polisrazzia som avslöjade åkarna tog bland annat Hauke på sängen, och Hauke hade till och med en nål i armen vid razzian.

– Jag har aldrig sett något så sjukt. Det är fruktansvärt, och det är tråkigt att det händer att man tycker att man måste ta till oschysta medel för att göra bra resultat, säger Samuelsson.

– Ja man blir verkligen besviken. Det känns riktigt dåligt. Vi får se vad det blir av det här. Men det känns som att det kan komma mer, säger Hanna Öberg.

Att det kan komma mer upp till ytan nu, det tror även Samuelsson.

– Jag blir orolig att det här bara är toppen av ett isberg.

Hoppas på bättre tester

Att det var i en polisrazzia som åkarna åkte fast, och inte en dopningskontroll är något som Samuelsson inte gillar.

– Det är bra att de åker fast, och jag tror att idrotten behöver hjälp av polisen. Men, man ska också komma ihåg att det här är åkare som, även om de inte är jättevälkända, så har de testats under vintern utan att åka fast. Och det beror ju på att det de gör är svårt att se på ett dopningstest.

Problemet är att just bloddopning är svårt att upptäcka när det inte sker i stora mängder.

– Det är bara att hoppas på att det kommer tester som kan visa bloddopning även i små mängder, säger Jesper Nelin.

– Det är bara att hoppas det blir riktigt hårda straff så att folk blir avskräckta från det här framöver, fortsätter Nelin.

Hanna Öberg säger sedan att hon tycker att just bloddopning är ett grovt sätt att fuska på.

– Det jag tänker är att det är bloddopning. Det är ingenting man råkar göra, det här är verkligen medvetet fusk. Det är inte så att man tror att man stoppar i sig vitaminer, utan man sitter med en nål i armen och häller i blod i kroppen. Det är grovt fusk, säger hon.

– Ibland kan man tycka att det finns skillnad mellan dopning och dopning, och det här är ju värsta sorten, säger Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.