• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Moa Olsson spurtade ner Norge – Sverige tvåa

Uppdaterad
Publicerad

Det osäkra kortet Moa Olsson var inblandad i segerstriden i stafetten över 4x5 km i Lillehammer. Efter taktiskt spel slutade Sverige tvåa efter Ryssland. Norge slutade först på tredje plats, en tiondel efter Sverige.

– Det var ett tufft race och jag är glad över att vi lyckades bli tvåa, säger Moa Olsson till SVT Sport.

Sverige och Moa Olsson spurtade ner Helene Marie Fossesholm, Norge hade ett lag identiskt med världsmästarna i vintras, men Ryssland vann överraskande. Oprövade Veronika Stepanova förde laget till segern. Snöfallet gjorde det svårt att gå loss på sträckorna. Inte ens Frida Karlsson på andrasträckan eller Therese Johaug på tredje lyckades med det.

– Jag fick otroligt fint glid inför den sista uppförsbacken och ville ligga först så att de skulle tvingas gå runt mig och jätteskönt att jag kunde dra ett litet längre strå än Norge. Jag är nöjd med vad jag kunde åstadkomma, säger Olsson.

– Det var imponerande att Moa kunde knyta ihop det och spurta ner en så bra åkare som Fossesholm. Det var mycket pannben och vilja där, säger Charlotte Kalla som åkte i andralaget och återigen hade en tung upplevelse i spåret. 

”Viktigt mentalt att slå Norge inför OS”

Stepanova, 20, hade en lucka och vann säkert. Olsson hade en tät strid med Fossesholm och var till slut en tiondel före. Norskan tog ut sig helt och fick hjälp att ta sig till prisutdelningen.

– Att kunna göra det så bra i en stafettdebut med det trycket på sina axlar är riktigt bra. Det var viktigt mentalt att slå Norge inför OS. Hon ville ta den sista sträckan, säger längdchefen Anders Byström om Moa Olssons inställning och sträcka.

Nästa stafett är just OS i Peking.

Vid varvningen på den sista sträckan tappade ryskan Veronika Stepanova när Helene Marie Fossesholm grillade med Moa Olssons klistrad i rygg. I den tunga uppförsbacken någon kilometer före stadion ryckte Fossesholm och en trött Olsson kunde inte haka på. Även Stepanova gick förbi svenskan. Men i utförsbacken kunde de glida ikapp norskan.

– Tränaren skrek att jag skulle försöka gå ikapp de andra tjejerna. Jag kände mig rädd men det lyckades och jag är så glad, säger Stepanova.

”Gick inte att gå loss”

Ebba Andersson fick gå ut först på tredje sträckan med Therese Johaug och Rysslands Tatjana Sorina hack i häl. Efter någon kilometer gick Johaug upp och drog hårt för att grilla sina konkurrenter utan att kunna få lucka. De var samlade vid den sista växlingen.

Frida Karlsson satte hård fart på sin andrasträcka men klev efter ett tag in bakom ryskan Natalija Neprjajeva i snöfallet. Karlsson försökte rycka i den långa uppförsbacken på andra varvet och blev av med Tyskland och Finland. Ryssland och Norge med Heidi Weng var dock med.

Tyskan Katarina Hennig, som var nära att slå Therese Johaug i Ruka, drog hårt på den första sträckan men hade svårt att få någon lucka i i snöfallet. Fem lag var samlade vid växlingen där Emma Ribom och Norges Tiril Udnes Weng var sida vid sida.

KLIPP: Frida Karlsson efter stafetten

Stafettider Norge vs Sverige:

Tiril Udnes Weng, 14.15,3

Emma Ribom, 14.15,4 (”Jag ville ha en bra position ända in. Hennig gick stenhårt i sista backen och jag är glad att jag kunde hänga med in till växlingen”)

Frida Karlsson, 13.57,3 (”Ett perfekt utgångsläge och jag gjorde det jag kunde. Det gick inte att skaka av sig folk”)

Heidi Weng, 13.58,4

Charlotte Kalla (lag 2), 14.49,7

Ebba Andersson, 13.06,7

Therese Johaug, 13.05,2

Moa Olsson, 13.21,9

Helene Marie Fossesholm, 13.21,7

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.