Ebba Andersson vann i Gällivare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Ebba Anderssons stora förvirring under tävlingen i Gällivare Foto: SVT

Stor förvirring för Ebba Andersson i 10 km klassiskt i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Storfavoriten öppnade starkt.

Sedan kom förvirringen för Ebba Andersson som virrade bort sig på banan.

– Det är inte bra markerat, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Se händelsen i spelaren ovan.

I ledning med ett 20-tal sekunder efter knappt halva loppet hamnade Ebba Andersson plötsligt på upploppet och blev helt ställd.

– När jag ska gå in för varvning så kikar jag upp och ser att skyltarna för spurt har börjat. Då har jag inte hunnit uppfatta var varvspåret är. Då är jag på väg att vända runt, men jag får tacka publiken som manade på mig att köra på framåt. Då såg jag att varvspåret var där tio meter framåt, säger Ebba Andersson till SVT efter loppet.

– Det är inte tydligt markerat där. När jag själv åkte där i morse tänkte jag själv ”var fan är det man varvar någonstans?”, säger Anders Blomquist.

Stjärnan hade råd att förlora några sekunder under förvirringen och vann till slut loppet med nästan 40 sekunders marginal till tvåan Emma Ribom – som precis som Andersson blev ställd vid varvningen.

”Världsklass i dag”

Till kontrollen vid 1,9 kilometer var Ebba Andersson över sex sekunder snabbare än tvåan – en öppning som imponerade på SVT:s expert Anders Blomquist.

– Oj, oj, oj. Det var hunger i blicken och jaktläge direkt från start, sa han i sändningen.

Jaktläget fortsatte genom hela loppet för Ebba Andersson och försprånget växte vid varje kontroll. Segern var egentligen aldrig utmanad.

– Det är världsklass det hon bjuder på i dag. Orienteringen inne på stadionområdet var inte världsklass, men skidåkningen längs banan är... Frågan är om någon i världen kan åka så fort, säger Anders Blomquist.

Linn Svahn, som gjorde säsongsdebut i dagens tävling, slutade på tredje plats. Frida Karlsson stod över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.