Sundling överlägsen i sprintkvalet Foto: Terje Pedersen

Sundling överlägsen i sprintkvalet – svensk dominans

Uppdaterad
Publicerad

Som vanligt blev det riktigt bra kval när de svenska sprintdamerna var ifarten i ett kallt Oberhof idag. Alla sex svenska åkare är vidare till kvartsfinal och de tre snabbaste var blågula med en överlägsen Jonna Sundling som etta.

Sverige totaldominerar sprint på damsidan. Det är ingen nyhet men idag var det anmärkningsvärt hur bra kollektiv insats de blågula åkarna gjorde.

5 av 6 svenskor var bland de tio främsta medan Maja Dahlqvist var långsammast med en 18:e plats. Bara amerikanskorna Rosie Brennan (4:a) och Jessie Diggins (5:a) kunde utmana. Bästa norska, Stenseth, hade åttonde tid.

Jonna Sundling, som brukar vara stark i kvalen, gick ut med ett ursinnigt tempo och höll hela vägen in i mål. Hon var hela 2,66 sekunder före tvåan Linn Svahn. Frida Karlsson hade tredje bästa tid 4,39 efter Sundling.

På herrsidan gick det också bra ur svensk synvinkel. Alla sex åkare är vidare till kvartsfinalerna men till skillnad från damerna var inte svenskarna allra snabbast.

Comebackande Marcus Grate var snabbast med fjärde tid, 65 hundradelar efter dagens snabbaste åkare, Tour de Ski-vinnaren Harald Östberg Amundsen.

– Lite ovant men det kändes som jag hittade bra flyt. Riktigt skönt att känna att kroppen är med, sa Grate till SVT Sport.

Edvin Anger gjorde också ett bra kval med åttonde tid.

–Jag är nöjd med kvalet. Det har varit lite strul i klassiskt annars men idag kunde jag åka avslappnat, sa Anger till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.